Genombrott hos BT för Ericssons mjukvaruväxel

Ericssons mjukvaruväxel kommer att spela en nyckelroll i brittiska BTs nya data- och telenät. Totalt har åtta tillverkare valts ut som prioriterade leverantörer och kommersiella avtal ska skrivas under sommaren.
BT ska investera 135 miljarder kronor under fem år i nästa generationens nät, kallat 21 CN.

Många av de gamla telebolagen förbereder nu en övergång till ett helt ip-baserat, konvergerat nät. Men ingen operatör är i dagsläget lika aggressiv som BT i Storbritannien. De har döpt projektet till 21 Century Network, 21 CN.

– 21CN är en ny infrastruktur som påverkar hela den engelska ekonomin och öppnar för hushållen att använda nya tjänster. Valet av leverantörer är ett oerhört viktigt för att kunna nå vår vision, säger Paul Reynolds, chef för BT Wholesale och den i styrelsen som är ansvarig för 21 CN-programmet.

BT har under två år diskuterat och förhandlat med över 300 tänkbara teknikleverantörer från jordens alla hörn. Det har, enligt BT, varit en extremt hård urvalsprocess i vad som betraktas som en av världens mest omfattande, enskilda upphandlingar i kommunikationsindustrins historia.

De utvaldas skara

Den slutliga listan omfattar åtta stycken utvalda leverantörer som ska samarbeta med BT inom fem strategiska områden:

• Fujitsu och Huawei har valts som partners inom området access, som kopplar samman BT:s nuvarande nät med det nya 21CN.

• Alcatel, Cisco och Siemens har valts för stadsnätsnoder, som sköter routing och signalering för 21CNs röst-, data- och videotjänster.

• Cisco och Lucent levererar huvudnoder med hög kapacitet. Här spelar också Juniper Networks en viktig roll, även om de inte finns med i BTs uppräkning. Lucent och Juniper ska nämligen leverera en gemensam ip/mpls-lösning, som baseras på Junipers routingplattformar M320, T640 och TX Matrix. Lucent står för mjukvarudelar och kontrollsystem.

• Ericsson har valts för leverans inom området styrlogik, den intelligens som kontrollerar de olika tjänsterna. I praktiken innebär det mjukvaruväxlar och ims-plattformen.

• Ciena och Huawei har valts inom området transmission för att leverera den optiska elektronik som omvandlar signalerna som skickas över kablar som löper mellan stadsnäts- och huvudnoder.

Stark position

Att brittiska Marconi inte finns med i den här listan är ett hårt slag för den kämpande tillverkaren. När det blev känt föll Marconi 40 procent på börsen. BT är Marconis största kund idag, men det hjälpte inte. Marconi orkade inte med att möta de finansiella kraven för att få vara med i affären.

Analytikerna Ovum beskriver däremot Ericssons del i nätbygget som väldigt central:

– Ericsson har en stark position som en leverantör, så här långt, för den antagligen mest värdeadderande delen av nätverket – mjukvaruväxlar och ims-plattform. Ericsson är idag den största leverantören av BTs tdm-telefonväxlar, vilket uppenbarligen gav en stark position i det här valet, säger Julian Hewett på Ovum.

21 CN kommer att radikalt minska BT:s kostnadsbas med redan nu identifierade kostnadsminskningar på drygt 13 miljarder kronor per år. Det kommer också bli möjlöigt att lansera nya tjänster mycket snabbare än idag.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.