Lista: Sju whiteboardalternativ för företaget

Samarbete För brainstorming, kreativitet – eller bara för mer visuellt intressanta möten. Digitala whiteboardlösningar gör mycket för höja kvaliteten på sammankomster – kolla in sju onlinealternativ här. 

Lista: Sju whiteboardalternativ för företaget

När corona såg till att vi blev hemförvisade från kontoren digitaliserades mötena snabbt. Men en sak som många tappade i övergången var möjligheten att visa tankar på en whiteboard.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Förvisso har både Microsoft  och Cisco alternativ som är kopplade till respektive samarbetsplattform, men de är inte ensamma.

På nätet finns det flertalet molnbaserade lösningar som ger många möjligheter. Vilken som passar er organisation är helt beroende på vilka funktioner som efterfrågas samt hur många ni vill vara med och kreera.

Här har vi samlat sju alternativ för de som snarare vill ha funktionen – än en de facto whiteboard/presentationsskärm.

Conceptboard

Fungerar: Online
Pris: Gratisversion finns, men med begränsningar. Premiumtjänsten kostar från 6 dollar/månad

Från brainstormingsession till presentation i en och samma app. Det är vad Conceptboard säger sig vilja leverera. Precis som med många andra alternativ går det att börja med ett blankt papper eller välja någon förinställd mall.

Samarbete med andra underlättas tack vare integrerad chat, kommentarssystem, uppgiftslistor samt även möjligheten att köra konferenssamtal.

När det är dags att omvandla allt jobb till någon form av representabel presentation så går det att dela in hela rasket i olika sektioner vilket då ger tillgång till en navigationslist. Detta gör det lätt att klicka där för att hoppa mellan olika delar av större eller mer komplexa arbeten. Dessa sektioner kan även exporteras individuellt eller i olika grupper.

Explain Everything

Fungerar: Online, Ios, Android, ChromeOS
Pris: Gratisversion finns för tre projekt med video på max en minut. Annars från 6,99 dollar/månad.

När det kommer till funktionalitet har Explain Everything en ganska standardmässig uppsättning. Men den stora fördelen kommer av att du kan spela in samtidigt som det kreativa arbetet på brädet pågår. Det innebär att du får en berättarröst som ledsagar under tiden.
Videon går sedan att redigera eller dela upp och när du är nöjd är et bara att ladda ner.

En bra funktion för lärare eller de som vill ha just berättelsen kring en process med. I Explain Everything så finns det en del samarbetsverktyg för elever eller andra teammedlemmar och det finns röstkanal för att kommunicera.

Invision Freehand

https://youtu.be/8wHdDPfnbB0

Fungerar: Online, Ios, Android
Pris: Det finns en gratisversion, men Pro kostar 7,95 dollar/månad

Om Limnu var riktat mot lärarskrået – är Invision Freehand mer ämnat för designers. Här går det att synka Sketch och Photoshopfiler och snabbt få realtids-feedback från andra. Varje användare får varsin färg så det blir lätt att följa vem som gör vad eller adderar till brädet.

En sak som dock får skrivas på det negativa kontot är att programmet saknar en chattfunktion – det är endast via kommentarer som det går att kommunicera. Så i det här avseendet får man köra en annan app bredvid.

Limnu

Fungerar: Online, Ios, Android
Pris: 14 dagars fritt test. Därefter 5 dollar/månad för ett år.

Ett väldigt klassiskt grepp på whiteboarden för de som inte vill ta allt för stora kliv bort från välkända marker. Limnu är även något som har en ganska tydlig inriktning på skolan. Detta då lärare enkelt kan bjuda in sina elever till brädet – utan att de behöver skapa egna användare.

Miro

Fungerar: Online, MacOS, Windows, Ios, Android
Pris: Tre bräden är gratis därefter kostar det 8 dollar/månad för ett år och medlem

Miro är byggt för hög funktion, inte bara kortare brainstorming. Det innebär att utöver att det går att använda på snudd alla enheter och online – så har den stöd för väldigt mycket.

Som användare kan du utgå från ett drös med mallar (om du nu vill) eller ett blankt papper. Faktum är att du kan använda flera olika mallar på ett och samma bräde. Därtill kan du köra drag-and-drop på textrutor, former eller post-it-lappar vart efter.

Räcker inte det så finns det även Miro marketplace med ytterligare appar som går att integrera såsom röstning eller liknande.

Därtill så kan en chef hela tiden se till att övervaka utvecklingen och utifrån whiteboarden tilldela uppgifter.

Mural

Fungerar: Online, MacOS, Windows, Ios, Android
Pris: 12 dollar/månad för ett år och medlem.

Som namnet antyder så är tanken att Mural ska synliggöra arbetet. Välj vit bakgrund, eller utgå från någon av de mallar som finns. Det senare innebär att det redan ligger rutnät, platshållarboxar med mera inlagt.

Och här kan man dela upp brädet i flera olika arbetsområden (på samma sätt som Photoshop Artboards). Dessa går självklart att flytta runt eller ändra storlek på eftersom.

Men en styrka är att du kan skapa sektioner för dina whiteboards. Detta innebär att olika funktioner inom teamet, eller andra team för den delen – kan få olika tillhörighet.

Programmet har flera bra funktioner inbyggda såsom röstsystem, timer eller för den delen chatboxar. Det går även att koppla samman med andra program för att via dem få in ”lappar” på brädet.

Stormboard

Fungerar: Online, Ios, Android
Pris: Fem bräden är gratis med upp till fem användare. Därefter 8,33 dollar/månad för ett år och medlem

Tillhör du de som älskar post-it. Då kanske det här är alternativet för dig då Stormboard plockat sin designtanke från ”lapp-väggen”.

Här är det ganska rakt på med lappar som sedan i sig kan omvandlas till ytterligare en whiteboard med nya lappar, som kan fördjupas än mer.

Den största fördelen med Stormboard är att den dels löser problemet med att organisera lapparna, men även att man kan spara versioner av sitt bräde så att det är enkelt att ta ett par steg tillbaka. Varför? Jo, då kan ju de som är med i sessionen rösta på vilket de tyckte var bäst – och teamet kan fortsätta utifrån denna.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.