Tidigare i veckan gick EU-representanter ut och uppmanade Netflix att inte tillåta lika mycket högupplöst material på sin tjänst. Detta för att avlasta nätet när de var som hårdast belastningen. Och under tisdagen gick streamingjätten ut och sa att man gick med på det. Även Youtube har meddelat att de gör desamma.
– Det stämmer att denna typ av trafik är den tyngsta i näten. Eftersom högupplöst material kräver mer av vårt nät finns det en viss risk för störningar eller i värsta fall överbelastning. Just vi i Sverige står väl rustade men det finns länder som inte har en lika utbyggd infrastruktur. Där kan det möjligtvis bli problem om allt fler använder krävande streamingtjänster under samma tidsspann, säger Regina Donato-Dahlström, vd på IP-Only.
Nyheter är hett eftertraktat
När man tittar på nyhetsrelaterade sajter har även de haft en stor uppgång av sin trafik.
– Nyhetstörsten i hushållen är extrem just nu. Vi har ett mediahus bland våra kunder som ökat trafiken med 100 procent hittills under mars jämfört med samma period under februari. Och även det leder till ökade belastningar på nätet med tanke på att de allra flesta nyhetssajter sänder presskonferenser live direkt på sin sajt.
Sett till den generella trafiken märks en tydlig uppgång under måndag 16 mars, när regeringen uppmanade människor i storstadsområdena att arbeta hemma i större utsträckning. Regina Donato-Dahlström menar att trafiken bara kommer fortsätta öka den kommande tiden.
– Denna veckan har vi sett en ökning på 60 procent under dagtid och 20 procent under kvällstid. Om samtliga skolor stängs kommer det resultera i att ännu fler är hemma och använder nätet för underhållning eller för att söka information. Men återigen, vi står rustade och klarar av en ökad kapacitet även när den blir extrem, säger hon.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se