7 miljarder behövs för bredband i glesbygden

[UPPDATERAD] Regeringens utredare har kommit fram till att det behövs 7,3 miljarder kronor för att etablera nya nätnoder ute i glesbygden. Staten ska enligt förslaget stå för 3 miljarder och andra intressenter för resten.
– Det tidigare bredbandsstödet var samhällsekonomiskt lönsamt, och gav dubbelt tillbaka, säger utredaren Åke Hedén.

Utredningen Bredband 2013 har lämnats över till infrastrukturminister Åsa Torstensson. Där uppmanas regeringen att införa ett nytt bredbandsstöd för att täcka de vita fläckar som fortfarande finns över hela landet.

I dag saknar 145 000 hushåll och 39 000 arbetsställen möjlighet att få bredband. Med nedmonteringen av kopparnätet riskerar de siffrorna att stiga.

– Det kan komma till en situation där 500 000 personer och 150 000 arbetsställen står utan bredband. Ett par tusen telestationer har mindre än 100 anslutna, vilket gör att de inte underhålls tillräckligt och inte kommer på tal för fibertransmission, förklarar den särskilde utredaren Åke Hedén vid en presskonferens.

Nya nätnoder

Det föreslagna bredbandsstödet ska inte kunna användas för att ansluta fastigheter via accessnät. Nej, det handlar om att skapa ett finmaskigare nät av anslutningspunkter, så kallade nätnoder, där accessnätet sedan kan anslutas.

Utredningen ställer inga krav på vilka tekniker som ska användas. Det kan vara både fiber och trådlöst.

Men det behövs statlig stimulans för att få fart på den här utbyggnaden. Marknadens aktörer lär inte göra det på egen hand. Resonemanget är identiskt med det som motiverade bredbandsstödet mellan år 2001 och 2007.

Staten bör satsa 3 miljarder kronor under åren 2009 till 2013 och stödet bör vara uppbyggt på i huvudsak samma sätt som tidigare bredbandsstöd, menar utredningen. de statliga medlen ska kunna användas för halva finansieringen. Resten av finansieringen ska komma från operatörerna, kommunerna, EU:s strukturfonder och regionalpolitiska medel.

Pengar från PTS auktioner

Kommunerna kan söka om stöden och har en central roll bland annat genom de kommunala it-infrastrukturprogrammen, som ger en klar bild över läget och behoven.

De förväntas samtidigt stå för medfinansiering på 10 procent. För att ideellt arbete, som att byalag går in och själva arbetar med kabelnedläggning, ska stimuleras bör kommunerna kunna avräkna det värdet från den kommunala medfinansieringen.

– Vi tror också att intäkterna från PTS auktioner av frekvenser kan bli en del av finansieringen, säger Åke Hedén.

Torstensson positiv

Infrastrukturminister Åsa Torstensson är nöjd över att ha fått ett underlag som visar hur en fortsatt utbyggnad av bredband ska kunna genomföras.

– Det glädjer mig särskilt att utredaren betonar det civila samhällets särskilda roll och medverkan i detta arbete, säger Åsa Torstensson.

Utredningen Bredband 2013 skickas nu ut på remiss och därefter påbörjas en beredning av utredningens förslag.

Fakta

Snart 10 Mbit/s

• Utredningens definition av bredband är 2 Mbit/s i båda riktningarna. År 2013 ska det vara minst 10 Mbit/s.

• Accessnätet omfattas inte av det nya bredbandsstödet. Det ska användas för nya nätnoder ute i glesbygd.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan