I en artikel i Harvard Business Review från februari i år deklarerades att marknadsföring är död och att lojalitet var gärningsmannen. Det skifte vi nu ser från marknadskampanjer till lojalitetsfokus innebär stora krav på förändringar i alla företag, inte minst i hur de ser på sin kundservice och vad deras kunder ska kunna förvänta sig.
På Kontakta har vi sett att säljvågen i kundservice inneburit tydliga utmaningar även för stora företag att hålla uppe kundnöjdheten. En klok person viskade i mitt öra för en tid sedan att det hade börjat uppstå problem på deras kundtjänst. Den bonus som personalen fick för den egna försäljningen och som syftade till att uppmuntra merförsäljning, resulterade istället i att personalen fokuserade mer på att sälja än att verkligen lösa kundens problem. NKI hade sjunkit och kundtjänst hade börjat få klagomål.
Strax efter det sitter jag i ett möte där Konsumentverket föreslår krav på skriftliga avtal vid oanmodad försäljning i kundtjänst. De hade nämligen börjat få en del anmälningar från konsumenter som var arga för att de inte fått hjälp med sitt ärende i kontakt med företags kundtjänster, utan istället blivit övertalade att köpa mer…
Vi har redan sett exempel på branscher som kritiserats hårt på grund av att bonus skapat oönskade beteenden, bland annat inom det finansiella området. Det finns gott om vetenskapliga belägg för att de som får ekonomiska belöningar för att utföra vissa arbetsuppgifter, flyttar motivationen till att jaga bonusar istället för att utföra det ordinarie arbetet.
Kontakta tror på näringslivets förmåga till självreglering, för att slippa lagstiftning. Det arbete med att ta fram etiska regler för kundservice som Kontakta inledde för ett par år sedan, kommer därför att återupptas under våren. Låt oss göra en gemensam insats för att hålla telefonkanalen fri att göra affärer i!
Tina Wahlroth, vd för bransch- och intresseföreningen Kontakta).
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se