Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
Rapporten 2024 DDoS Attack Trends bygger på data från över 2000 ddos-attacker över hela världen och enligt F5 Labs finns det en tydlig koppling till geopolitisk spänning. Exempelvis ökade antalet ddos-attacker när det stod klart att Sverige skulle gå med i försvarsalliansen Nato.
– I EMEA-regionen ser vi ett tydligt samband mellan stora politiska händelser eller uttalanden och en plötslig ökning av överbelastningsattacker. Det blir som en sorts protest som vem som helst online kan genomföra för att visa sitt missnöje med en viss politik, säger David Warburton, chef för F5 Labs, och fortsätter:
– Det är relativt enkelt att genomföra en ddos-attack där syftet är att skicka så mycket trafik till en tjänst eller server att den temporärt inte går att använda. Målet är antingen att orsaka ekonomisk skada eller helt enkelt att skapa oro i samhället genom att visa att angriparna kan ta ner en tjänst.
Den vanligaste typen av ddos-attack när det gäller telekomsektorn är av typen udp (user datagram protocol). Här är utmaningen att lyckas filtrera bort den trafik som angriparen skickar utan att man samtidigt påverkar legitim dataöverföring.
F5 Labs varnar också för att ddos-attacker kan användas som ett slags avledningsmanöver som föregår ett större intrångsförsök.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 4 september 2024