Ericsson har verksamhet i över 180 länder och drygt 94 000 anställda. Att byta affärssystem på ett vis som skulle ha minimal påverkan på det dagliga arbetet krävde en stor insats av både interna och externa experter.
I stället för att börja om helt från början valde Ericsson i stället att utföra arbetet stegvis. Merparten av processerna är kvar från den tidigare lösningen än så länge. Men med Sap S/4Hana finns det allra senaste inom affärsstöd där de kontinuerligt kan dra nytta av systemuppdateringar och förbättringar.
– Vi ligger nu i framkant med den mest moderna och framtidssäkrade lösningen. Affärssystemet ger oss de verktyg vi behöver för att fortsätta optimera våra processer och i realtid analysera vår verksamhet, säger Tobias Ralsgård.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
”Jag är så stolt…”
En av nyckelfaktorerna bakom den lyckade övergången var användningen av det som kallas Downtime Optimized Conversion, eller Doc. Det är en Sap-metod med verktyg som kraftigt ska minska tiden det tar att flytta och konvertera data till Sap S/4Hana.
– I stället för att sätta upp en parallell miljö kunde vi använda Sap:s standardverktyg för att sekventiellt genomföra de nödvändiga aktiviteterna. Våra tester gav oss trygghet och vi kunde genomföra skiftet utan några betydande överraskningar. Jag är så stolt över det arbete som teamet har genomfört, berättar Tobias Ralsgård.
Under övergången var cirka 1000 medarbetare från olika delar av världen involverade. Tack vare bland annat Doc-metodiken sparade företaget 30 procent av budgeten.
Automatiserade funktioner diskuteras
Övergången till Sap S/4Hana var det första steget på resan. Ericsson är redan igång med nästa projekt för att kunna dra nytta av affärssystemets standardfunktioner. I första hand omfattar det finans och det beräknas vara klart under första kvartalet 2026.
– Vi ser nu fram emot att optimera och förfina våra processer ytterligare. Målet är att skapa en mer standardiserad, AI-driven och automatiserad finansiell miljö. Bland annat vill vi använda automatiserad analys av realtidsdata och få AI-drivna insikter direkt i Sap-systemet, berättar Tobias Ralsgård.
Ett annat område som diskuteras är automatiserade funktioner för bland annat regelefterlevnad och bedrägeriupptäckt. Där kan AI:n då identifiera misstänkta transaktioner och flagga potentiella regelbrott.
Ericsson har ett nära samarbeta med Sap sedan en lång tid tillbaka. Samarbetet handlar bland annat om tekniska samarbetsprojekt och direkta systemstöd för en rad olika centrala områden som finans och leveranskedjor.
– Vi vill inte vara begränsade av egenutvecklade system. Genom att samarbeta med Sap kan vi kontinuerligt utvärdera och implementera ny teknik som ger oss konkurrensfördelar, säger Tobias Ralsgård.