Europeiska företag i öppet brev till EU: ”Vi måste bryta oss ur inlåsningen”
branschen
Ett stort antal europeiska företag och organisationer har undertecknat ett öppet brev till EU-kommissionen. Syftet med brevet är att framhäva den akuta nödvändigheten för Europa att stärka sin digitala suveränitet. Techtidningen har pratat med Eurostacks initiativtagare Cristina Caffara om det öppna brevet och vad de hoppas att få för respons från unionen.
Syftet med brevet är att framhäva den akuta nödvändigheten för Europa att stärka sin digitala suveränitet och att minska beroendet av icke-europeiska tekniklösningar. Brevet riktar sig till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och vice ordförande Henna Virkkunen.
Brevet lyfter fram de geopolitiska riskerna som Europas nuvarande beroende innebär. Särskilt då i ljuset av USA:s och Kinas dominans inom digital infrastruktur.
Europa står enligt författarna till brevet inför en situation där man utan åtgärder riskerar att förlora sin teknologiska självständighet inom tre år. Författarna menar att Europa måste agera med en proaktiv industripolitik istället för att enbart förlita sig på regleringar för att lösa detta.
Författarna listar ett antal krav och åtgärdsförslag i det öppna brevet:
Skapa efterfrågan
Industrin investerar om det finns tillräckliga efterfrågeutsikter.
Det måste finnas tydliga, objektiva och starka upphandlingskrav – en formell skyldighet för offentlig sektor att köpa europeiskt.
Den privata sektorn behöver incitament för att styra en del av sin efterfrågan mot europeiska leverantörer för att möjliggöra suveräna lösningar.
Skapa en livskraftig leveranskedja
Stöd en ”pooling och federering”-strategi och gemensamma industristandarder för att skapa skalbara europeiska alternativ.
Arbeta med industrin för att snabbt inventera resurser och stödja öppen källkod och interoperabilitet.
Prioritera projekt som adresserar grundläggande infrastrukturbehov, som hårdvaruautonomi, suveräna molntjänster och plattformar.
Prioritera tjänster med hög adoption
Stödja tjänster som möter verkliga behov, exempelvis inom cybersäkerhet.
Definiera affärsdrivare (BD), kritiska framgångsfaktorer (CSF) och nyckelindikatorer (KPI) för alla finansierade projekt.
Deltagare i finansierade projekt ska väljas baserat på deras bidrag till en federerad modell och mätbara marknadsresultat.
Införa harmoniserade krav för suveräna molntjänster
Europeiska molnanvändare måste kunna säkerställa att deras känsligaste data är skyddade från åtkomst eller driftstörningar från utländska lagar.
Den europeiska molnsäkerhetscertifieringen (EUCS) bör förstärkas till högsta kriterier eller skjutas upp tills en bättre lösning hittas.
Så ska det finansieras:
Omfördela befintliga medel inom Digital Decade-initiativet till konkreta, marknadsrelevanta och resultatorienterade projekt.
Inrätta en Suverän Infrastruktur-Fond för offentliga investeringar i kapitalintensiva sektorer som kvantteknologi och halvledare.
Komplettera befintliga initiativ genom att samarbeta med nationella innovationsinstitutioner, oberoende fonder och riskkapitalaktörer.
Överväg att skapa en ”European Dynamism Fund of Funds”.
Företagen och organisationerna som har undertecknat brevet.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
”Förväntar oss att EU-kommissionen kommer att välkomna erbjudandet”
Brevet understryker att industrin är redo att investera om rätt förutsättningar skapas. Det efterfrågar att EU-kommissionen snabbt tar initiativ till att mobilisera och samordna industrin för att omvandla ambitionen om teknologisk suveränitet till konkreta åtgärder. Författarna uttrycker sin vilja att samarbeta med EU och diskutera en genomförbar plan.
Eurostacks initiativtagare Cristina Caffara berättar för Techtidningen om det öppna brevet och vad de hoppas att få för respons från unionen.
Hur är känslan nu när brevet är ivägskickat och med så många underskrifter?
– Det känns fantastiskt att en så stor grupp av branschaktörer så snabbt kunde sluta upp bakom brevet. Det visar att det finns en enorm motivation inom industrin att aktivt delta i arbetet med att återställa Europas suveränitet inom det digitala området. Vi har tillgångarna och kapaciteten, och den senaste tidens geopolitiska utveckling har påskyndat denna beslutsamhet enormt, säger Cristina Caffara.
Vad förväntar ni er för reaktioner på detta från EU:s håll?
– Vi förväntar oss att EU-kommissionen kommer att välkomna erbjudandet om stöd och samarbete från industrin och snabbt inleda en samarbetsdiskussion för att ta tillvara industrins vilja att ställa upp och agera.
Vad skulle ni anse vara framgångsrikt i form av respons från EU?
– Lyssna på industrin. Utfärda omedelbart mandat för att styra efterfrågan till att ”köpa europeiskt”. Den offentliga sektorn är enorm, ändå är det absurt att om EU-kommissionen gör en livestream så gör den det på Youtube, och pratar med oss på Microsoft Teams. Vårt förslag skulle bidra till att driva på efterfrågan, liksom incitament för privata företag att också köpa europeiskt för en del av sina behov. Vi måste bryta oss ur inlåsningen och beroenden av amerikanska hyperscalers. Vi har tillgångarna och talangen för att tillhandahålla europeiska erbjudanden och skapa konkurrensutrymme för europeiska leverantörer.