Mindre svinn av radiovågor till mobilen

Forskare vid Lunds Tekniska högskola är på god väg att förstå hur radiovågor från mobiltelefoner beter sig på vägen mellan sändare och mottagare. Därigenom hoppas de kunna minska det enorma svinn som idag uppstår när radiovågor måste studsa förbi hinder på vägen.

Telekom idag har tidigare skrivit om forskargruppen i Lund som ska växla upp hastigheten i 3g (Ti nr 8 2004). Nu har de köpt in en ny utrustning för att gå vidare med sitt arbete.

Konkret kommer det arbete som nu påbörjas i Lund att resultera i olika matematiska modeller som kan användas av operatörer och produktutvecklare för att ytterligare öka prestandan på trådlösa datanät, 3g:s nya höghastighetsvariant, hsdpa, och framförallt system som följer efter 3g. Med ökad prestanda får operatörerna plats med fler abonnenter inom samma utrymme, vilket är välkommet då det blir allt trängre i luften och frekvensutrymme är dyrt.

– Vid all radiokommunikation ger hinder på vägen upphov till reflexer och dämpningar som begränsar den del av den utsända effekten som når mottagaren. Det går naturligtvis inte att ändra på hindren, eller reflexpunkterna, men det finns mycket att göra i hur apparaterna utformas så att en större andel av radiovågorna når fram, förklarar Fredrik Tufvesson, lektor vid institutionen för elektrovetenskap på LTH.

Flera antenner

Institutionens nya mätutrustning kan visa på en dataskärm hur radiovågorna rör sig på vägen mellan sändare och mottagare. Utrustningen är tillverkad i Tyskland och finns bara vid ett fåtal universitet och företag i världen. Den klarar av att mäta på tre intressanta frekvensområden: 5 GHz, 2 GHz och 300 MHz.

– Med hjälp av den nya mätutrustningen underlättas forskarnas arbete att konstruera antennlösningar och bedöma om, och i så fall på vilket sätt, flera antenner kan placeras i en terminal för att öka prestanda, säger Anders Derneryd, adjungerad professor i antennteknik vid LTH. Han bedömer att de första resultaten kan kommersialiseras inom tre år.

– Genom att utrusta mobiltelefonen med flera antenner går det att skicka ut flera oberoende radiovågor inom en och samma frekvens, istället för en åt gången, som nu är fallet. För att designa antennerna rätt måste man förstå hur radiovågor fungerar, berättar Fredrik Tufvesson.

Med flera antenner kan forskarna dra nytta av reflexerna, eller eko-effekterna, genom att sända ut signaler som följer olika vägar. På så sätt går det att flerdubbla hastigheten utan att använda mer frekvensutrymme.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.