På motsatt ände har frustrationen varit stor när automatiska självbetjäningssystem krånglat, eller varit svåra att använda och där kunderna upplevt att dom ”fastnat” i systemet. Som självbetjäningssystem räknas i det här fallet webbaseradse gränssnitt och röststyrda telefonisystem. Den senare kontaktkanalen har resulterat i avbrutna relationer med företag för omkring var fjärde kund.
Dubbel förlust
Bland de kunder som avbrutit köp eller förhandling med någon av företagens kommunikationskanaler, uppger omkring två tredjedelar att de istället slutfört sin tänkta affär med någon av konkurrenterna. Baserat på detta, utspritt på ett år för en bransch, beräknar studien att den uteblivna intäkten i genomsnitt uppgår till motsvarande 1 800 kronor.
Värst för telekombranschen
Bland de nio branschområden som undersökts, har telekombranschen visat sig ha störst andel missnöjda kunder (50 procent), tätt följt av myndighetsverksamheter. Bäst bemött säger sig kunderna bli när de tar kontakt med finansiella företag och tillverkare av konsumentprodukter.
Överlag rekommenderar studien i sin slutsats att verksamheter med tät kundkontakt satsar på proaktiva handlingar som uppmärksammar kunden, till exempel genom system som kan växla mellan kanaler som chatt och röstsamtal eller mejl och återuppringning.
Fakta
Recept för nöjda kunder
Viktigast enligt undersökningen (i rangordning), är att företagen kan erbjuda följande kontaktkanaler:
1. Start i röstbaserad självbetjäning, med möjlighet till assistans från kundtjänstagenter
2. Start med webbaserad självbetjäning, med möjlighet till assistans från kundtjänstagenter
3. Start via mejl, med möjlighet till röstsamtal eller chatt från kundtjänstagenter
4. Schemalägg återuppringning mot kund för att undvika telefonväntetider
5. Lägt till chatt eller im-klienter till nätbutiker
Källa: The cost of poor customer service, november 2009, Genesys.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 17 december 2009