I andra änden av spektrumet återfinns Kalmarregion där endast sex procent anser att politikerna hanterat frågan bra.
– Det är påfallande lågt förtroende för politikernas insatser i bredbandsfrågan. Vi och många av våra medlemsföretag har vid upprepade tillfällen poängterat vikten av ett ökat politiskt fokus på frågan. Covid-pandemin och dess hemmajobbande har ökat förståelsen för vikten av bredbandsinvesteringar, vilket är välkomna steg i rätt riktning. Men ännu räcker det inte hela vägen fram, säger Åsa Zetterberg, förbundsordförande, IT&Telekomföretagen.
Krävs miljardstöd
I tidigare utredningar har Post- och telestyrelsen pekat mot att det krävs runt 22 miljarder kronor i stöd för att bredbandsmålet ska kunna nås. Hittills har endast en bråkdel av detta avsatts. Konsekvensen av detta är enligt organisationen Hela Sverige ska Leva samt infrastrukturbyggarna Ip-only att endast sex av 21 regioner kommer nå målet till 2025.
– Vi ser ett stort intresse hos lokala politiker, men deras och vår utmaning är att regionerna är bakbundna då stödmedlen är för få och små. Ip-only är beredda att fortsätta investera miljardbelopp, men behöver samtidigt kompletterande stödmedel för att kunna göra det. Det är först när vi investerar tillsammans som vi kan nå den jämlikheten rikspolitikerna pratar om. Nu är det upp till bevis, säger Fredrik Borg, chef Ip-only.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 20 oktober 2021