– Hela branschen behöver göra ett stort tekniksprång för att möta ökade krav från våra bilister, och vi har utvärderat den svenska tekniken under några år. Vår bedömning är att den är helt i front inom området, säger Torgeir Vaa på Statens Vegvesen, den norska motsvarigheten till Trafikverket.
Inspirerat av däcktryckssensorer
Mjukvaran är enkel att installera och den kopplar upp fordonet mot en molntjänst. Tack vare information från bilen och dess sensorer kan systemet skapa sig en uppfattning av omgivningen. Yttertemperatur, aktuell vägfriktion och aktiviteten på vindrutetorkarna är några saker avslöjar avvikelser.
– Vi har hämtat inspiration från den däcktryckssensor som vi levererar till närmare 35 miljoner bilar i världen som också bygger på våra algoritmer. I framtiden kommer inte informationen att skickas från en plugg – utan programvaran kommer finnas som standard i alla moderna bilar, men det tar några år till, säger Gustav Kristiansson, chef för nya teknologisatsningar på NIRA Dynamics som utvecklat mjukvaran.
Stort intresse för tekniken
Projektet mellan Klimator och Statens Vegvesen lanserades under januari i Tromsö och över 300 privatpersoner anmälde sig för att få vara med.
– Vi blev tagna på sängen. Nu i starten har vi ett 50-tal enheter tillgängliga för allmänheten, men det är väldigt roligt att det finns så stort engagemang hos privata förare. Övriga pluggar kommer att bäras av fordon, med andra rörelsemönster som taxi- och hyrbilar, men också olika typer av budbilar. Nu väntar några mycket spännande vintrar för oss, säger Torgeir.
Intresset är stort från många länder och RSI kommer att ställas ut i februari på Piarc, en av de största mötesplatserna för trafiksektorn inom forskning och ny kunskap i Europa.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 2 februari 2018