– Hur rollerna ska fördelas är inte klart än. Men klart är att Aastra i Sverige får nytt huvudkontor vid Telefonplan. Vår enhet i Karlskrona blir också kvar, säger Urban Gillström.
Aastra Telecom Sweden har idag bas i Örebro och leds av Peter Lilja.
”Vi är för små”
Urban Gillström bekräftar att diskussionerna med tänkbara köpare av Enterprise-verksamheten har pågått i ett par månader. Processen inleddes efter ett strategiskt beslut hos Ericsson att inte gå vidare med produkterna som bygger på indirekt försäljning till företag.
– Marknaden för indirekt försäljning av pbx:er växer inte, har små marginaler och präglas av konsolidering. Eftersom kundplacerade växelsystem skiljer sig mycket från Ericssons kärnverksamhet, blir det inte heller rätt att agera konsolidator för att växa, förklarar Urban Gillström.
På det stora hela är Ericsson Enterprise för små för att på allvar lyckas hävda sig i försäljningskanalerna gentemot de största aktörerna, exempelvis Cisco, Nortel och Alcatel-Lucent
Aastra bygger vidare
Aastra däremot har under några år agerat som konsolidator på växelmarknaden och därmed skaffat sig en relativt bra position i Europa. Det kanadensiska bolaget har bland andra köpt Ascotel, Detewe och EADS. Aastra har nu 1 700 anställda globalt och efter Ericsson-affären drygt 2 300.
– Aastra vill bygga vidare på vår satsning på företagsväxlar och mobilitet. Det gäller vår roadmap för de olika produkterna som vi har presenterat för kunderna: MX-One, EMS, Mobility Gateway, med flera.
– Den osäkerhet om framtiden som har funnits är nu borta. Det här är Aastras kärnverksamhet, slår Urban Gillström fast.
När det gäller Netwise-produkterna hos Ericsson så följer en del med, annat inte. Skiljelinjen bestäms av kundkategorierna. Exempelvis hänvisnings- och telefonistsystemet CMG, som säljs via en indirekt modell till företag, blir Aastras. Den nätbaserade växeln Netswitch stannar hos Ericsson, tillsammans med relaterad personal.
Området Enterprise Applications inom Ericsson Multimedia kommer fortsätta att utveckla företagslösningar, men riktade mot operatörer och tjänsteleverantörer.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 18 februari 2008