Telekombranschen backar i jämställdhetsindex

Det går utför med jämställdheten i svenska, börsnoterade telekombolag. Det konstaterar Folksam i årets jämställdhetsindex.
Telekombranschen backar från sjunde till nionde plats, men ligger ändå bättre till än it-branschen som helhet.

Folksams Jämställdhetsindex 2006 omfattar 238 svenskregistrerade företag på Stockholmsbörsen med fler än tio anställda. Företag och branscher betygsätts och rankas. En lika stor andel kvinnor och män bland de anställda, i ledningsgrupp och i styrelse ger betyget 5,0.

Med betyget 1,64 byter telekombranschen förra årets sjundeplats mot en niondeplats i år.

Av totalt 15 företag saknar tre företag kvinnor i såväl styrelse som ledningsgrupp.

Åtta företag får betyget ett av fem och endast två företag, Teliasonera och Note, får betyget tre. Inget företag får högre betyg än tre stjärnor. Genomsnittet för branschen är 8,7 (9,8) procent kvinnor i styrelsen, 12,6 (18,2) procent kvinnor i ledningen och (29,1) 28,6 procent kvinnor bland de anställda.

Poolia får högst betyg, 4,11, i Folksams Jämställdhetsindex 2006. Note utses till Årets jämställdhetsbolag i telekombranschen. Note får tre stjärnor av fem möjliga. En av sju i styrelsen och tre av sju i ledningsgruppen är kvinnor. Bland de anställda är 472 av 1 097, motsvarande 43 procent, kvinnor.

– Börsbolagens styrelser och ledningar måste i större utsträckning spegla kunderna och befolkningen. Inte för att det är politiskt korrekt utan för att det är affärsmässigt riktigt. Jämställdhet skapar förutsättningar för ökad lönsamhet, säger Carina Lundberg, chef för ägarfrågor i Folksam.

It-branschen hamnade på en elfte plats och tappade därmed en placering jämfört med 2005.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.