Studenterna hade möjlighet att lämna in bidrag fram till den 13 november och idag den 6 december har vinnarna offentliggjorts.
Uppkopplat larm
För det vinnande tävlingsbidraget står Josefina Sonnerup, som studerar maskinteknik på KTH, för. Hennes idé handlar om en utveckling av dagens trygghetslarm som används av många äldre vilka behöver hjälp i hemmet. Josefina Sonnerups larm består av ett armband som mäter bärarens puls. Vid avvikande rytm larmas akutvården som dessutom får veta patientens position. Eftersom armbandet är uppkopplat till mobilnätet har hon också skisserat möjligheten att läkaren eller annan sjukvårdspersonal genom det skulle kunna kommunicera med bäraren för att exempelvis påminna om när det är dags att ta ordinerad medicin.
– Bidraget andas framåtanda som tydligt påvisar nyttan med framtida m2m. Innovationen är dessutom realistisk. Ett företag som utvecklar m2m-applikationer skulle kunna utveckla funktionen redan idag, säger Mats Granryd.
Josefina Sonnerups kommer vid prisutdelningen den 15 december att belönas med 30 000 kronor.
Pillerburkar och pandemilarm
Även andra och tredje pris är kopplade till hälsosektorn. Rodrigo Lopez, även han maskinteknikstudent vid KTH, vinner 15 000 kronor för sin intelligenta pillerburk som både håller reda på hur mycket medicin som finns kvar, jämföra med receptet och påminna om patienten via sms om denne glömt ta den rekommenderade dosen i tid. Hans idé bedöms av juryn som ett konkret exempel på en enkel applikation som löser ett reellt problem för patienten.
Tredjepriset på 10 000 kronor som också det till en KTH-student är kanske något svårare att realisera. Elis Kullberg läser industriell ekonomi och har siktat in sig på att förekomma framtida pandemier. Genom att använda m2m-teknik i kombination med ir-kameror vill han mäta och följa kroppstemperaturen hos människor som rör sig i samhället. En allmän temperaturförändring skulle kunna vara ett tecken på en begynnande pandemi och myndigheterna skulle därigenom kunna genomföra åtgärder i tid.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 6 december 2011