Blåljusnät fortfarande för dyrt

Avgifterna för att ansluta sig till larmnätet Rakel är fortfarande för dyrt, enligt Sveriges Kommuner och Landsting. Krisberedskapsmyndighetens nya förslag får underkänt.

Det finns ett behov av ett statligt gemensamt radiokommunikationssystem, även kommuner och landsting har nytta av det. Men avgifterna för att ansluta sig är fortfarande för höga. Det skriver Sveriges Kommuner och Landsting i ett yttrande till Krisberedskapsmyndigheten.

Många kommuner och landsting har redan tidigare uttryckt tveksamhet att ansluta sig till Rakel, som är statens nya radiokommunikationssystem, eftersom det har funnits oklarheter kring avgifterna. Därför har Krisberedskapsmyndigheten, KBM, på uppdrag av regeringen nu föreslagit ett nytt avgiftssystem.

Samlad faktura

KBM föreslår ett avgiftssystem där varje kommun, landsting eller myndighet som ansluter sig är en administrativ enhet. Det betyder att en kommun får en samlad faktura för Rakel, inte flera olika fakturor för de olika förvaltningarna som ansluts. Ett sådant system måste dock utredas vidare och avvaktan på en ny modell bör nuvarande avgiftsnivå behållas, menar Sveriges Kommuner och Landsting i ett yttrande över avgiftsförslaget.

– Avgifterna i KBM:s förslag är fortfarande höga och vi befarar att inte heller detta förslag motiverar kommuner och landsting att ansluta sig till systemet, säger Ilmar Reepalu, ordförande för Svenska Kommunförbundet som tillsammans med Landstingsförbundet bildar organisationen Sveriges Kommuner och Landsting.

Vill att staten står för mer

– Att underlätta kommunikationen mellan samhällets krishanterande organ är en nationell angelägenhet därför tycker vi att staten ska stå för vissa kostnader i systemet. Först då tar staten ansvar för den samlade samhällsnyttan, säger Ilmar Reepalu.

KBM föreslår även att ett stöd inrättas till kommuner och landsting om cirka 122 miljoner fördelat på fem år. Stödet är avsett för analyser, projektledning och utbildning i samband med införandet av Rakel i landstinget eller kommunen.

– Vi välkomnar investeringsstödet som underlättar för kommuner och landsting att gå över till Rakel och ersätta sina gamla analoga radiokommunikationssystem mot moderna digitala system, säger Ilmar Reepalu.

KMB föreslår även ett så kallat driftsbidrag på cirka en halv miljard kronor till kommuner och landsting.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan