Med i flytten följer förutom personalen också mellan 200 och 300 kundkontrakt.
– I och med det här kommer uc att bli vårt näst största affärsområde, bara networkning kommer att vara större. Vi tror också att vi ska kunna fortsätta att växa och utveckla affären, säger han och tillägger att Cygate nu kommer att vara klart störst när det gäller produkter från Aastra och Avaya i Sverige.
Ser fortsatt behov
Ti: Men gör inte den starka tjänstetrenden att marknaden rör sig bort från kundplacerad utrustning?
– Integration är en annan stark trend som går parallellt och delvis i motsatt riktning. Sedan ska vi självklart kunna hjälpa kunderna även med managerade tjänster. Det kommer att finnas ett fortsatt stort behov av kundanpassning. De standardiserade tjänsterna kommer däremot operatörsdelen inom Telia att ha fokus på.
Ti: Vilka samordningsvinster räknar ni med att göra?
– Det handlar inte om några rationaliseringar i det korta perspektivet utan bara ett större fokus på de kundunika lösningarna.
”Blir positivt för medarbetarna”
Eftersom personalen är densamma kommer bytet av huvudman inte innebära några större förändringar för kunderna utöver att det kommer att stå Cygate på fakturan istället för Telia. På fem av de sex orter där Telia haft verksamhet kommer personalen också att flytta in i Cygates lokaler. Enda undantaget är Kalmar, där de i dagsläget inte har något kontor.
– Där kommer personalen att sitta kvar i Telias lokaler istället, säger Lars Kyhlstedt.
Ti: Att få mycket ny personalen på kort tid måste skapa påfrestningar, hur klarar ni det?
– Jag har stor respekt för att det är svårt, men vi har en vana att hantera företagsförvärv och vi kommer att återanvända samma metodik som vi arbetat med tidigare. För medarbetarna tror jag att det här blir positivt. Det innebär en satsning och ett ökat fokus på det här området istället för att vara en liten del i den stora operatörsverksamheten.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se