”Hög tid att ge lite kärlek åt datahantering – behöver bli en central del av utveckling”

krönika Att datahantering är skilt från systemutveckling innebär missade effektivitetsvinster och att utvecklare sinkas i arbetet med att bygga innovativa applikationer. Mer fokus på datahantering innebär fördelar för alla, från DBA:er och utvecklare, till användare samt ökad lönsamhet. Det skriver Mats Ericson på Nutanix i en krönika.

”Hög tid att ge lite kärlek åt datahantering – behöver bli en central del av utveckling”

Under utveckling av applikationer ses data ofta som resultatet av vad applikationer utför, eller som de indata som behövs för att applikationerna ska fungera. Men hur data hanteras och organiseras är oftast inte en del av metoder och processer för hur applikationerna byggs. Ett större fokus på olika aspekter av data har en potential att ge bättre logik för applikationer, bättre användarupplevelser och framför allt mer affärsvärde. Det handlar helt enkelt om att tänka ”data först”

Mer fokus på data innebär också stora möjligheter att effektivisera it. Systemutveckling har utvecklats mycket under de senaste 20 åren, vilket inte gäller för hantering av data. Av en Gartnerundersökning från 2022 framgår det att 61 procent av deltagarna har som ambition att optimera data, men att bara 42 procent tycker att de är på rätt väg för att göra det. Inget tyder på att läget är annorlunda i dag.

I dag använder organisationer mer data än någonsin och data kommer från ett stort antal olika källor förutom traditionella databaser: IoT-sensorer, sociala medier, mobiler och så vidare. Det här innebär inte bara att etablerade metoder för datamodellering inte längre duger. Det innebär också att databasadministratörer (DBA:er) förväntas hantera hundratals, om inte tusentals, olika databaser som finns på ett stort antal olika plattformar.

Eftersom det saknas verktyg för effektiv datahantering blir resultatet dels att det är svårt att sköta den dagliga driften, dels att det inte finns tid för att optimera organisation och hantering av data. Det blir ineffektivt.

Lösningen på det här problemet är att automatisera processer för datahantering, så att DBA:er får tid över för mer värdeskapande arbete. Det skulle också innebära enklare åtkomst till data för alla, inklusive utvecklare. Resultatet blir snabbare och mer ändamålsenlig systemutveckling, och bättre användarupplevelser.

Arbete med att förbättra datahantering och göra den till en central del av systemutveckling görs med fördel under paraplyet plattformsutveckling (platform engineering). Plattformsutveckling innebär att bygga ramverk som förbättrar alla aspekter av utvecklares arbete, med fokus på hur utvecklarteam fungerar.

Datahanteringen kan bli en flaskhals

När efterfrågan på nya, innovativa applikationer ökar så ökar även utvecklares behov av tillgång till datakällor. När utvecklare allt som oftast måste vänta på att överbelastade DBA:er ska göra datakällor tillgängliga blir datahanteringen en flaskhals i systemutvecklingen. Resultatet blir långsammare innovation och minskat affärsvärde.

McKinsey rapporterade förra året att utvecklare spenderar mycket tid på arbetsuppgifter som att köra manuella tester, hantera data och liknande (”outer loop tasks”). På framgångsrika teknikföretag är ambitionen att lägga 70 procent av tiden på så kallade ”inner loop tasks”, som att koda, bygga ihop applikationer och testa dem. För att nå det målet måste utvecklare ha enkel tillgång till hela teknikstacken, inklusive datakällor.

Kontentan är att organisationer behöver lägga mer kraft på datahantering och göra den till en central del av systemutveckling. Det underlättas med automatisering av processer och renodling av tekniklösningar för att hantera data.

Mats Ericson är regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.