Digitalisering ger skåningarna en bättre kollektivtrafik

IOT Skånetrafiken digitaliserar på bred front.
Deras bussar har fått en IoT-plattform som bland annat kan visa var fordonet befinner sig – och hur mycket folk som är ombord.
Den nya appen för biljettköp har ändrat synen på kollektivtrafik.

Digitalisering ger skåningarna en bättre kollektivtrafik
Jorchr

Varje dag reser en kvarts miljon människor med Skånetrafiken – och de är en del av förvaltningens pågående digitalisering.

– Vi jobbar mot fördubblingsmålet – att fördubbla andelen som använder kollektivtrafiken. För att klara det måste vi skapa lösningar som kunderna är nöjda med, som erbjuder hög kvalitet i den tjänst som de köper av oss. Sedan ska vi ha bra, punktliga fordon som är hela och rena, säger Johan Karlberg, chef för digitalisering och it på Skånetrafiken till Telekom idag.

IoT-plattform i bussarna

”Sakernas internet” används för att bevaka en rad aspekter som är kritiska inom kollektivtrafiken. Alla bussar är uppkopplade via en IoT-plattform. Systemet kan bland annat räkna passagerare, föra statistik över den biljettförsäljning som sker ombord – och skicka ut information på infotainmentskärmar i bussen.

– Tekniken kan också övervaka fordonen, var de är, hur fort det går, hur de ”mår” etc. så att vi eller trafikledningen kan optimera trafiken eller förebygga problem. Vi har en hög turtäthet – då är det väldigt noga med att bussarna har lagom mellanrum, och systemet ger föraren stöd för att köra lagom fort, säger han.

Leverantörerna hänger inte med

Att ligga i teknikens framkant kan dock sätta käppar i hjulen.

– Ett problem med utvecklingen av vår fordonsplattform är att leverantörerna inte riktigt har hängt med i vår höga ambitionsnivå. En särskild utmaning är när det kommer till att systemen ska kunna prata med varandra, säger Johan.

Han berättar att Skånetrafiken bland annat är drivande i ITxPT, ett europeiskt initiativ kring kollektivtrafik, med målet att hitta standarder för att utrustning ska kunna kommunicera.

Kan hitta lediga platser

– Vi satsar också på bättre trafikinformation – det är en sak som kunderna efterfrågar, men där branschen inte är bra nog. När något händer så vill man ha mer information än ”stört läge”. Man ska alltid kunna få informationen på lämpligt sätt, till exempel i mobilen, via digitala skyltar eller ombord på skärmar.
– Det kan också handla om att man de åkande ser var det finns lediga platser, och att få reda på var det finns ersättningsbussar eller alternativa transporter – så att vi någonstans kan ta kunderna digitalt i handen och leda dem, för att minimera en störning, säger Johan.

Fler nya tekniklösningar kommer rullas ut efterhand. Nästa år lanseras nya biljettautomater, plus möjligheten att handla ombord. Man ska också kunna låna ut sin digitala biljett precis som med ett klassiskt busskort. Skånetrafiken kommer dessutom skapa bättre möjlighet för företag att erbjuda sina anställda kollektivtrafik som tjänsteresor eller som en förmån.

Utvecklade biljett-appen själva

– Vi bestämde oss tidigt för att inte rulla ut allt över en natt. Vi behöver tid för att hämta in återkoppling från resenärer och partners. Vi vill skapa värde för kunden, och vi började med appen, säger han.

En viktig del i teknikutvecklingen är den nya appen för biljettköp, som tagits fram internt av Skånetrafikens utvecklingsteam. Utvecklingen påbörjades för två år sedan – och resultatet är en succé. Ett år efter lanseringen väljer en tredjedel av våra periodkortskunder att köpa sin biljett med verktyget. Totalt använder över 200 000 personer den nya appen.

– Och de som använder appen har generellt en mer positiv bild av Skånetrafiken. Det betyder att vi hjälper dem att få en mer positiv bild av kollektivtrafik, säger han.

Satsade på molnlösning

När Skånetrafiken utvecklade tekniken för det nya biljettsystemet så valde de att gå på en molnbaserad lösning.

– Fördelarna är att man hela tiden har en kapacitet som kan hantera toppar och dalar. Det är en otroligt stor skillnad mellan hur många som åker på en fredagskväll under Malmö-festivalen, jämfört med en vanlig tisdag klockan 14:00. Systemet har gett oss stora fördelar när det gäller kapacitet och att klara av variationer. Det är också väldigt stabilt och tillförlitligt, säger han.

5g kommer vässa upplevelsen för kunderna

I framtiden ska man dock kunna lösa en biljett genom att blippa sitt kontaktlösa bankkort. Och digitaliseringschefen konstaterar att etableringen av 5g kan bli betydelsefull för Skånetrafiken.

– Vi kommer kunna dra fördelar av teknologi som ger oss en bättre uppkoppling, hastighet, stabilitet och kapacitet. För våra användare är det värt mycket, säger Johan Karlberg.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.