Kort efter att Donald Trump svors in i januari som USA:s president för andra gången sa han löst översatt att ”tullar är mitt favoritord i den engelska ordboken”. Om löftet att sätta in tullar mot amerikanska handelspartners skulle efterlevas eller inte var det många som spekulerade kring.
Experten om Ericssons framtid: ”Bättre läge än många andra”
branschen I takt med de senaste amerikanska tullarna mot Kina blåser det oroliga vindar i tech- och telekombranschen. Techtidningen har pratat med branschexperten John Strand om hur de kan stå upp i dagens marknad och hur framtiden ser ut för Ericssons vd Börje Ekholm.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
I skrivande stund är vi i mitten på april och svaret på den frågan i nuläget är väl ”Ja, typ?”.
Tullar har annonserats, installerats, pausats och sedan dragits tillbaka. Hur framtiden kommer se ut är lika svårt att sia nu som det var i januari.
Techtidningens fokus är dock inte på vare sig geopolitik eller den globala ekonomin, utan på tech- och telekombranschen. Därav tog vi kontakt med experten John Strand som är vd på Strand Consulting för att prata om hur ”tullkriget” kommer påverka en svensk telekomgigant som är djupt involverade i den amerikanska marknaden, nämligen Ericsson.
– Jag vill mena att Ericsson är i en god marknadsposition. En stor del av det värde de överför till sina kunder är mjukvara som inte produceras i Kina, apropå det som händer med tullarna. De har dessutom immateriella rättigheter, alltså patent, som är en viktig del av intäkterna, säger John Strand.
– Eftersom tullarna främst skulle slå mot hårdvaran och inte mjukvaran eller vinsterna påverkas inte Ericssons affärsmodell lika mycket som exempelvis en tillverkare som producerar konsumentelektronik.
En strategi som tog fart 2017
John Strand berättar att Ericsson till skillnad från många konkurrenter har bedrivit en de-risking-strategi. Det innebär med andra ord att produktion flyttats från Kina till andra regioner, bland annat till Polen och till just USA.
Strategin tog fart redan 2017, parallellt med Trumps första tullar. Den accelererade sedan vidare under pandemin. Telekomgiganten har enligt John Strand länge varit medveten om riskerna som ett beroende av Kina för med sig. I takt med att kinesiska företag som Huawei och ZTE vuxit har det inneburit att både Ericssons och Nokias gemensamma marknadsandel i Kina minskat från 30 till tre procent.
John Strand drar en parallell till amerikanska Apple som har en stor del av sin hårdvaruproduktion i just Kina för att illustrera skillnaden de två företagen står inför.
– Många rubriker har antytt att priserna på Iphones kan komma att skjuta i höjden om USA inför nya tullar mot Kina. Men det man ofta missar är vad som faktiskt tullbeläggs. När folk räknar på effekten utgår de från det amerikanska butiksvärdet – men det är inte det som beskattas. En Iphone tillverkas i Kina av en extern kontraktstillverkare, till exempel Flextronics, eftersom Apple inte har egna fabriker.
– Tillverkningskostnaden – enligt så kallade BOM-analyser (Bill of Materials) – ligger på cirka 400 dollar för en Iphone 16. Det är denna kostnad, inklusive hårdvarukomponenter och viss tillverkningsvinst, som ligger till grund för tullarna. Apples IOS-mjukvara, patent och marginaler ingår inte i tullunderlaget. Det är alltså stor skillnad mellan tillverkningspriset och vad konsumenten betalar – och den skillnaden påverkas inte direkt av importtullar.
”Tror vi kommer att se ännu mer av detta framöver”
John Strand berättar att Apple just nu är mitt uppe i processen att flytta produktionen från Kina, något som även gäller många andra företag.
– Processen är bitvis redan påbörjad. År 2017 producerades 100 procent av alla Iphones i Kina. Idag tillverkas 20 procent av dom i Indien. Det är många europeiska bolag som har jobbat med sådana processer sedan pandemin – eller ännu tidigare. Jag tror vi kommer att se ännu mer av detta framöver, alltså att företag flyttar produktion från Kina till andra länder.
– Och ja – det är nästan omöjligt att flytta all tillverkning till USA, som vissa föreslår. Indien är ett naturligt alternativ och som jag nämnde innan har Ericsson redan produktion i Polen så det är inte nytt för dom. Ericsson är dessutom ett av de företag som, om man ska vara lite brutal, tidigt insåg problemet. Vi kan säga vad vi vill om Trump. Men följderna av detta har pekat ut ett stort problem och det är att produktion och teknik överförts till Kina. Det har i ökande grad konkurrerat ut västerländska företag.
– Och om man ska vara ärlig, så är det så att den sista riktigt stora techsuccén som Europa skapade var Spotify. Det säger något om vår förmåga att skapa globalt framgångsrika teknikbolag.
En sund kärnverksamhet
John Strand tror trots omständigheterna att Ericsson sitter i en bra sits inför framtiden.
– Jag tror det absolut. De har arbetat med detta länge. Många företag i väst har haft en naiv syn på Kina men Ericsson och även Nokia har lärt sig den hårda vägen. Det betyder inte att det blir lätt men de är i ett bättre läge än många andra.
Enligt EFN ska vd:n Börje Ekholm vara på väg att lämna Ericsson. John Strand har tagit del av uppgifterna.
– Det är jättesvårt att säga vad som kommer hända, vi får vänta och se helt enkelt. Men beslutet att köpa Vonage – och det pris man betalade – var ifrågasatt från start. Jag känner inte någon utanför Ericsson som tyckte det var en bra idé. Och i efterhand har det visat sig att man tvingats till stora nedskrivningar.
Om han lämnar, vilken typ av ersättare tror du man söker?
– Ericssons kärnverksamhet är sund. Produkterna håller hög kvalitet och man kan konkurrera – även om det är svårt mot statsstödda konkurrenter som Huawei. Jag tror man kanske tittar på något liknande som Nokia gjort – där man tog in en person från molnsektorn. Det har gett en ny profil. Ericsson kanske borde överväga att bredda sig mot moln eller liknande.
– Men man måste komma ihåg att det finns en svensk familj med stort inflytande över Ericsson och det kan påverka vilka förändringar som blir möjliga.