Marknaden för olika internet of things-lösningar fortsätter att växa. Inom den offentliga sektorn har det bland annat drivits 140 projekt av IoT Sverige de senaste åren. En av de stora utmaningarna som en del projekt inom den offentliga sektorn bland annat stått inför är att komma vidare från pilotprojektstadiet.
Experten om IoT-utvecklingen: ”Gått från en spännande vision till en affärskritisk komponent”
IoT IoT-marknaden fortsätter att växa och med tekniker som artificiell intelligens och 5g kan nästa stora steg ligga nära. Vi har pratat med Telenor Connexions cto Martin Whitlock om hans syn på framtiden.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Frågan är då hur det ser ut i näringslivet. Martin Whitlock är cto på Telenor Connexion och leder deras globala tekniska team. Vi har pratat med honom för att få hans inblick i dagens IoT-marknad.
– IoT har på många håll gått från att vara en spännande vision till en affärskritisk komponent. Beroende på industri och geografisk region är skillnaden i mognadsgrad tydlig. Vissa branscher befinner sig fortfarande i en nyfikenhetsfas där fokus ligger på att utforska möjligheter, medan andra har tagit steget mot implementering där IoT-lösningar blivit avgörande för affärsverksamheten, säger Martin Whitlock.
Martin lyfter fram områden där IoT-utvecklingen har drivits fram av statliga regleringar. Exempelvis då med eCall-funktioner i bilar som är obligatoriskt i EU sedan 2018 eller i avancerade elmätarsystem som möjliggör minut- eller timavläsning som även det är krav i många länder. Denna typ av krav blir en katalysator för IoT-implementering och bidrar till att teknologin blir en faktisk nödvändighet.
– En intressant aspekt att ta upp är diskussionen kring begreppet IoT kontra traditionell m2m (machine-to-machine). Även om m2m historiskt sett har handlat om enkel kommunikation mellan maskiner, handlar ju IoT i större utsträckning om kompletta system av uppkopplade enheter som agerar i realtid. Den här utvecklingen möjliggör nya funktioner och tjänster som förändrar sättet företag arbetar på. Till exempel används IoT-data allt oftare i molnbaserade system som analyserar och agerar på informationen för att skapa mervärde, säger Martin Whitlock.
En av de mest innovativa sektorerna inom IoT
En bransch där IoT har etablerat sig starkt är fordonsindustrin. Sektorn har historiskt fungerat som ett draglok för uppkopplade tjänster och de är enligt Martin Whitlock fortfarande en av de mest innovativa sektorerma inom IoT.
Gps-navigering och realtidsuppdateringar, over-the-air-uppdateringar för mjukvara och infotainment-system som streamar musik och tjänster i realtid är bara några exempel på fordonssektorns innovationer.
– Idag är dessa funktioner inte längre begränsade till premiumbilar utan finns i allt större utsträckning i mainstream-segmentet. Utvecklingen drivs inte bara av efterfrågan utan också på globala krav på uppkopplade fordon, även i marknader med mer hårda regleringar som exempelvis Kina och Brasilien, säger Martin Whitlock.
Detta för med sig tekniska utmaningar som exempelvis att kunna hantera roamingbegränsningar och att kunna bygga lösningar baserade på eSIM-teknologi.
– Fordonsindustrin driver därmed både innovation och krav på infrastruktur vilket påverkar hela IoT-ekosystemet.
Sektorer som hälsa och sjukvård har till skillnad från fordonsindustrin haft en långsammare utveckling. Trots en stor potential inom exempelvis hemtjänst och patientövervakning har faktorer som dataskydd och regleringar lett till bromsad innovation.
En av de största utmaningarna rör integritet. Till exempel kan användningen av kameror i privata hem stöta på juridiska hinder. Men trots detta kan lärdomen om dessa hinder vara viktiga för framtida projekt där regleringsfrågor behöver ses över tidigt i processen för att möjliggöra en mer smidig implementering.
”Fler företag kan implementera ai-baserade lösningar”
En av de mest betydelsefulla trenderna som Martin Whitlock ser är kombinationen mellan artificiell intelligens och IoT, ofta kallat aiot. IoT genererar ofta stora mängder data och ai kan spela en stor roll i att analysera och dra värdefulla insikter från denna data.
Några användningsområden som kan dra nytta av detta är exempelvis i prediktivt underhåll där företag kan förutsäga och åtgärda fel innan de uppstår eller i optimering av energiförbrukning där man kan analysera data från elmätare.
– Det har skett en demokratisering av ai vilket innebär att fler företag kan implementera ai-baserade lösningar utan att vara beroende av dyra och avancerade resurser. Verktyg och plattformar har gjort det enklare att tillämpa ai-modeller vilket i sin tur kan accelerera IoT:s värdeskapande potential.
”2024 är det året då flest IoT-devices varit uppkopplade mot 2g-nät”
Utrullningen av 5g är i full gång och det finns en potential i det som har väckt förhoppningar inom iot.
En ökad bandbredd för att hantera fler enheter och större datamängder, låg latens som möjliggör realtidsapplikationer som autonoma fordon och fjärrstyrda operationer samt effektiva protokoll för m2m-kommunikation är bara några av fördelarna med 5g. Men trots detta är utvecklingen ojämn globalt sett.
– Medan Norden och andra mer utvecklade marknader har påbörjat sin 5g-utrullning förlitar sig många regioner fortfarande på 2g och 4g. Företag med internationella ambitioner behöver fortsatt vara pragmatiska och anpassningsbara i sina lösningar för att det ska fungera i olika teknologiska miljöer. Vi pratar mycket om 2g-sunset här i Sverige och Norden men faktum är att det globalt sett aldrig varit fler IoT-devices uppkopplade över 2g-nät än det är nu 2024. Det är något att ta i beaktning, säger Martin Whitlock.
En ny fas av mognad
Enligt Martin Whitlock är IoT-marknaden på väg in i en ny fas av mognad och globalisering.
– Företag börjar inse att den verkliga styrkan i IoT ligger i de tjänster och värden som teknologin möjliggör snarare än själva uppkopplingen. Kostnaden för IoT-lösningar sjunker stadigt ju mer tillgängligt det blir vilket öppnar upp för nya användningsområden, säger Martin Whitlock och fortsätter:
– Samtidigt ser vi att regleringsfrågor, teknikskiften som exempelvis 5g och synergier med ai kommer att spela avgörande roller i hur snabbt och brett IoT fortsätter att utvecklas. Företag som tidigt identifierar sina affärsbehov och börjar utforska nya möjligheter har stora chanser att skapa en konkurrensfördel på marknaden.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se