”För oss har UC varit stendött i fem år”

Kommunikation Ett samlingsnamn för modern kommunikation – eller ett buzzword som spelar ut sin roll. UC används ofta som begrepp, men är det fortfarande relevant?
– Begreppet är dött, vi säljer inte UC och kunder köper det inte heller, säger Niklas Olsson Hellström.

”För oss har UC varit stendött i fem år”

Nästan oavsett vad du är för företag så är kommunikation ett måste. Tidigare pratade vi om analog telefoni och IP-telefoni som i takt med digitaliseringen växte ihop och blev ”Unified Communication”, UC. Med tiden har begreppet vuxit, transformerats… och tappat sin betydelse. Det menar i varje fall Niklas Olsson Hellström på Uclarity,
– Nu utgår jag från oss själva och så som vi jobbar. Vi bildade ju faktiskt ett bolag kring UC för 12-13 år sedan, men jag tycker termen är fel. För oss har UC varit stendött i fem år, säger han till Telekom idag.

Niklas berättar att i dag så är den typ av tjänst och kommunikation företag vill ha – egentligen inte det som UC tidigare svarat upp mot.
– Om vi tittar på vad UC var från starten, så var det en möjlighet att koppla ihop klassiska telefoni-funktioner med it. Sammanförde man dessa var det effektivt, men det handlade mest om innovation på backend-sidan – som sedan gav några intressanta tjänster. Så är det inte längre. Nu pratar vi om kommunikation och samarbete och det som UC stod för har tagits över av mer eller mindre standardfunktioner i molnet eller andra SAAS-tjänster, säger han.

Svårt att sudda ut

Men varför pratas det då ofta om UC och UCaaS (United Communications as a Service), borde inte begreppen bytas ut i takt med att innebörden inte är detsamma?
– Vad det heter spelar inte så stor roll, jag tror att det är ett buzzword som fortfarande hänger med. Det låter bra och är lite svårtolkat. Det är som mobilitet – vad är tolkningen av det? Men med det sagt, det har byggs mässor kring UC och många leverantörer har byggt organisationer kring det. Det är även många lösningar som kan innefattas i UC så därför är det svårt att sudda ut, säger Niklas.

Att UC inte längre är samma sak som tidigare är en sak, men vad har hänt inom begreppets ramar? Niklas säger att det man nu pratar om är molnet och vad det kan göra för kommunikation och samarbete.
– Molndiskussionen har fått en enorm storlek. Vi ser i dag större fokus utifrån användar- och nyttofokus-perspektiv. Under pandemin fick många Teams, nu vill man ta nästa steg. Då kommer huvudvärken av hur man ska dela info och samarbeta bättre. Hur ska vi nå nästa effektsteg i den här lösningen? Så därför säger jag att fokusen på den digitala arbetsplatsen har blivit stort.

Molnplattformar bredare än UC

Uclarity som i somras slogs samman med Altitude365 har ”Ett skönare arbetsliv” som slogan och de ser att UC/UCaaS bara är en del i detta. Alltså ett verktyg i den digitala verktygslådan.
– Vi jobbar med digitalt samarbete och där ingår UC som en del. Hur man kan få verksamhetskopplingar till det och hur man ska få högre nytta och effekt av de verktyg de har. Här tycker jag molnplattformen är riktigt intressant. Och just möjligheterna som kommer med den är mycket bredare än vad UC är.
Och vad är då det för möjligheter? På den frågan svarar Niklas snabbt:
– Jag ser integration mot kontorsstödjande tjänster och verksamhets-it. Alltså hur vi kan effektivisera och automatisera processer. Det här är extra viktigt i hybridkontorsperspektivet. Det kommer krävas helt andra digitala stöd framöver där både människa och teknik ska få plats. De är inte heller någon ”one size fits all-lösning” utan det kommer innebära olika behov för olika branscher – och det måste finnas rätt lösningar för det. Det här ser jag även som något som kommer vara med och skapa företagskultur … och väldigt viktigt om man vill behålla samt utveckla sin personal.

Som ovan nämt har Uclarity fusionerats med Altitude365 och vid årsskiftet blev de en juridisk enhet. Och likt termen UC – så kommer även de båda företagsnamnen pensioneras inom kort. Men för att just visa på kultur valde ledningen att låta de anställda välja under vilken fana det nya bolaget ska marschera under.
– Det har skett i demokratiskt ordning. VI har byggt det nya företaget i andan att vi ska sluta vara ägarledda bolag till att bli en mer nätverksledd organisation. Alla som vill, ska får vara med och påverkar och där är namnet en viktigt del. Jag har väldigt aktivt tagit ett kliv tillbaka och litar på vad det ska bli.

Så vad blir då det nya namnet?
– Vi hade inte röstning i bolaget, utan de som var involverade i processen tog själv fram det – och sedan presenterade de det för resten av bolaget. De fick alltså ta fram OCH besluta namnet helt själva. Det var superläskigt, men kändes jättebra att när man ger personer ett tydligt ansvar så levererar de på det, säger Niklas Olsson Hellström.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.