Förenklar nyttan

Många mobila innehållstjänster är för knepiga att använda. Indra Åsander vill se mer användarvänliga tjänster i Teliasoneras produktporfölj – både för nytta och nöje.

Förenklar nyttan

Indra Åsander har fått ett bredare ansvar för Teliasoneras mobila tjänsteutbud. Till skillnad från tidigare, när hon var chef för operatörens innehållstjänster, har Indra Åsander numera ett övergripande ansvar för utveckling av samtliga mobila tjänster. Det handlar om innehållstjänster, mobila bastjänster som exempelvis telefoni och sms, mobilt bredband och företagstjänster för små och mellanstora företag.

Den nya organisationen ska framför allt ge Teliasonera en ökad snabbhet när det gäller att introducera nya tjänster. Att kunna ta vara på kunskap från olika länder och använda den på nya marknader.

– Inget sker över en natt, men med en gemensam organisation kommer våra kunder få tillgång till samma tjänster i alla länder där vi finns. Företag med verksamhet i många länder vill naturligtvis ha tillgång till samma lösningar överallt, framhåller Indra Åsander.

Fått rejäl fart

Jämfört med tidigare år ökade mängden skickad mobildata i Teliasoneras nät med 700 procent under 2007. Ökningen är i och för sig från relativt låga nivåer. Bakom ökningen står till stor del användningen av mobilt bredband via bärbara datorer, men enligt Indra Åsander kommer nu de mobila tjänsterna starkt.

– Vi har sett en fullkomlig explosion av användningen av tjänster under 2007 och det är fortfarande ett otroligt sug på marknaden, svarar hon på frågan om vad som är den största skillnaden idag jämfört med när hon började jobba med innehållstjänster för fem år sedan.

Förklaringarna är många. Dels anser Indra Åsander att telefonerna har blivit mycket bättre, dels att täckningen och kapaciteten i näten har blivit tillräckligt bra. Dessutom anser hon att utbudet av mobila tjänster är bra.

Bättre användarupplevelse

En annan bidragande faktor till ökningen som hon lyfter fram är att tjänsterna blir allt enklare att använda. Men hon tillägger att användarvänligheten fortfarande lämnar en hel del att önska.

– Handhavandet är för komplicerat. Systemen fungerar, men telefonerna är inte tillräckligt enkla, konstaterar Indra Åsander. Varken för användarna eller utvecklarna.

För den sistnämnda gruppen handlar det om att mobiltelefonerna inte är standardiserade. Idag finns många olika format på mobilerna som tjänsterna måste anpassas till, vilket saktar ner utvecklingen av nya avancerade tjänster.

Men även att mobiloperatörernas tjänster ofta återfinns på wap-portaler försämrar användarupplevelsen. 3g-uppkopplingen via mobilen är fortfarande väldigt långsam jämfört med pc, eftersom mobiltelefonernas processorer fortfarande har tekniska begränsningar och inte kan dra nytta av den större bandbredd som umts tillför. För exempelvis mobil-tv har Teliasonera löst problemet genom att erbjuda kunderna en klient i mobiltelefonen.

– Wap-tv fungerar inte så bra. Med en klient blir det betydligt enklare att byta kanaler och pausa. Vi ser ett ökat intresse för mobil-tv, men tjänsten är fortfarande i sin linda, framhåller Indra Åsander och tillägger att det krävs ett större tjänsteutbud och en kundmognad för mobil-tv.

Lättare sagt än gjort

Ett annat exempel på hur Teliasonera arbetat med att förenkla för användarna är förbättringarna av Surfport-applikationen. Den har bland annat försetts med en ny sökfunktion och möjlighet att få vanliga hemsidor anpassade till ett smidigare mobilformat.

Men här har Teliasonera stött på en del patrull. Många, tidningsbranschen i synnerhet, är kritiska mot applikationen och har startat en bojkott. De anser att Surfport förvränger utseende och innehåll på deras hemsidor och att Teliasoneras egna annonsyta skuffar undan tidningarnas egna lokala annonser.

Indra Åsander tycker att det handlar om en överreaktion.

– Vi gör inte våld på innehållet. I stället gör vi det möjligt för våra kunder att se hemsidorna i mobilen. Våra kunder är lyriska över tjänsten och det kommer att öka antalet besökare för alla webbsidor, tillbakavisar hon. Vi tror att irritationen främst handlar om att vi tar en plats i annonsutrymmet.

Fler nyttotjänster

Den senaste företagstjänsten i Teliasoneras produktutbud är device management för mobiltelefoner. Med den kan man centralt hantera, uppgradera och återställa data i mobilerna, precis som med företagsdatorer. Hur många kunder som nappat är dock inte offentligt, men även här ligger en stor svårighet i att mobiltelefonerna inte är standardiserade.

Vad vi får se framöver på företagssidan vill inte Indra Åsander prata mer om än i generella termer. Hon tror att vi kommer att få se mycket nya nyttotjänster som exempelvis positionering, navigering och mobila betalningar. Men även säkerhets- och identifikationstjänster ser hon som ett starkt kort.

Ti: Vad är din största utmaning i och med din nya position?

– Min viktigaste arbetsuppgift är att se till att vi har en lönsam och framtidssäkrad mobil produktportfölj och att kunderna känner fortsatt förtroende för oss som operatör, säger Indra Åsander.

Och det ska hon åstadkomma genom att fortsätta förenkla nytta och nöje.

Fakta

Kort om: Indra Åsander

Position: Ansvarig för produktutveckling inom Teliasonera Mobile Services.

Ålder: 51 år.

Familj: Sambo och två bonusbarn.

Bor: På söder i Stockholm.

Utbildning: Civilingenjör.

Karriär: Kom till Teliasonera år 2000. Har varit ansvarig för bredband och tv, den svenska privatmarknaden och chef för mobiloperatörens innehållstjänster. Innan dess har hon en bakgrund hos Vattenfall och har arbetat som vd för Värmdö Energi

Fritiden: Reser ofta och gärna till länder med bra dykmöjligheter. Även motorcykel och matlagning hör till passionerna.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.