Åtta myndigheter började i våras se över vilka digitala samarbetstjänster som lever upp till kraven på laglighet, informationssäkerhet och digital suveränitet. I projektet Digital samarbetsplattform för offentlig sektor har man dessutom haft med sig 121 organisationer inom offentlig sektor som en referensgrupp.
Rapporten klar: Teams-alternativen som offentlig sektor bör välja
Samarbete Årets stora snackis är här. Nu är rapporten över vilka digitala samarbetstjänster som offentlig sektor bör använda släppt. Två helhetsleverantörer pekas ut.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Arbetet började med att Skatteverket och Kronofogden konstaterade att Microsoft Teams inte kunde ersätta deras befintliga Skype-lösning som kördes onprem. Idag presenterar Esam rapporten över vilka digitala tjänster som gruppen anser fungerar för offentlig verksamhet i Sverige.
”En offentlig organisation ska slippa lägga tid och resurser på att skydda information från en leverantör och istället välja en leverantör där det inte finns farhågor om olovlig spridning och behandling av informationen. Att ständigt konstruera olika skydd eller specialfall för att en viss tjänst ska kunna användas, hämmar utrymmet för digitaliseringens fulla potential. Genom att redan från början utgå från fokus på laglighet, informationssäkerhet och digital suveränitet behöver offentlig sektor inte inaktivera funktioner eller införa begränsningar för hur en tjänst ska få användas.”
Gruppen har definierat digitala samarbetstjänster som något som har dessa funktioner: Videokonferens, dokumentlagring, fasta chattrum, kanban samt whiteboard.
Endast två tjänster kan leverera samtlig funktionalitet, bedömer gruppen.
- Nextcloud
”Nextcloud utmärker sig genom att vara anpassningsbar och öppen. Det går att välja att tillgängliggöra en bred flora av funktionalitet med hjälp av ett hundratal valbara applikationer. Dessa erbjuder funktioner som fil- och dokumenthantering, dokumentredigerare för web med stöd för samtidig redigering, fasta chattrum med stöd för gruppchatt och personlig chatt, videomötestjänst, e-post, kalender, ”att göra listor”, kanban, kalender, enkätverktyg, Wiki och Whiteboard för att nämna några.”
- Compliant Office
” Compliant Office är en molntjänst från City Network baserad på samarbetsprogramvaran IceWarp. Compliant Office levereras från svenska datacenter ägda av ett svenskt företag. IceWarp erbjuder en sammanhållen samarbetslösning på samma sätt som Google Workspace och Microsoft 365. De funktioner som finns är e- postklient, e-postserver, kalender, chatt, gruppchatt, videokonferens, uppgiftshantering, dokumenthantering och Office med stöd för samtidig online-redigering.”
Men gruppen berättar också att det går att få så kallade sammansatta lösningar från europeiska partners som då sätter ihop en lösning bestående av delar från flera leverantörer av tjänster. I rapporten pekas Redpill Linpro ut som en sådan partner.
Vill man som myndighet istället plocka ihop sin egen lösning bör man välja bland dessa:
- Fasta chattrum: Element, Rocket.Chat och Mattermost.
- Videokonferens: Jitsi, Pexip och Cisco Meeting (alltså ej Webex).
- Kanban: Nextcloud, Mattermost boards, Stackfield och Jira.
- Whiteboard: Collaboard, Nuiteq Stage, Bluescape och Iobeya.
- Dokumentlagring: Nextcloud och Storegate.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se