I år jobbar vi extra på semestern

Bara var femte svensk struntar i e-posten under semestern, enligt en undersökning om vårt förhållande till mobila tekniker. En hög tillgänglighet kan även bli ett problem, medger Telias affärschef Sverker Hannervall.

I år jobbar vi extra på semestern
Stefan Eriksson

Den mobila tekniken ger möjlighet till ”flexsemester”, där många fortsätter att bevaka sitt arbete även under ledigheten. Detta enligt Teliasonera, som har gjort en enkätundersökning i syfte att utröna hur pass lediga vi egentligen är under semestern.

Det är smarta mobiler med webbläsare och e-post som vid sidan av mobilt bredband bidrar till den stora ökningen av sommarjobbandet i år, menar operatören.

– Möjligheten att komma åt jobbmejlen verkar mindre stressande än tvärtom, och att inte ha tillgång till nätet upplevs som begränsande. Att kunna växla mellan den bärbara datorn och telefonen för att komma åt nätet och e-posten innebär ökad frihet under sommaren, säger Sverker Hannervall, chef för företagstjänster på Teliasonera.

Var tredje svensk i arbete

Under den första semesterveckan kommer var tredje svensk (30 procent) enligt undersökningen att utföra någon form av arbetsuppgift. Bara var femte (19 procent) struntar helt i sin e-post under semestern. Helst läser vi e-post i den bärbara datorn (47 procent), följt av den stationära datorn (39 procent) medan mobiltelefonen kommer på tredjeplats (16 procent). För användare av smarta mobiler ser det lite annorlunda ut, där hamnar mobiltelefonen på en stark andraplats efter den bärbara datorn.

Smartphones jämnar ut

Den trend operatören identifierat för denna sommar är att ny mobil teknik kommer att få ännu fler semesterfirare att jobba under sin ledighet. Av de tillfrågade svarade 14 procent att de räknar med att jobba mer utanför arbetsplatsen i sommar jämfört med föregående år. Motsvarande siffra för smartphone-användarna var 27 procent.

Än så länge är distansarbete vanligast bland beslutsfattare, men med smarta mobiler uppges detta vara på väg att utjämnas.

– Tidigare var det främst chefer och personer med många resdagar i jobbet som använde smartphones. Men under 2008 kom en rad nya modeller som riktade sig till en bredare målgrupp. I sommar ser vi att dessa skapar en helt ny trend i hur svenskarna jobbar. Mer frihet för fler helt enkelt, säger Sverker Hannervall.

Tillgänglighet stressar

Den frihet Hannervall pratar om kan också vara en källa till stress. I tidningen Chef citeras en undersökning av Chef Synovate där hälften av respondenterna svarat att man aldrig kan koppla av från jobbet på grund av den nya tekniken. Även Hannervall själv har erfarit detta i samband med egna semestrar.

– När jag var med familjen på Mallorca pratade jag i telefon med jobbet hela tiden. Till slut sa barnen att jag lika gärna kunde åka därifrån. De hade rätt, säger Hannervall till Chef i en intervju.

Vid ett annat tillfälle åkte han med familjen till Guadeloupe i Västindien, där det visade sig att mobiltäckning helt saknades.

– Första timmen var helt desperat. Sedan hittade jag en fax som jag kunde använda mig av för att meddela mina kollegor var de kunde få tag på mig, säger han till tidningen.

Telias undersökning utfördes under maj månad och omfattade cirka 2 200 svenska medborgare i blandade åldrar.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.