2. Från “best of breed” till “mesh”
Den it-chef som under 2024 fortfarande köper enskilda säkerhetstjänster, så kallat ”best of breed” besitter ett stort självförtroende då trenden går åt motsatt håll. CSMA (cybersecurity mesh architecture), det vill säga ett ekosystem av integrerade tjänster som pratar med varandra, är det nya svarta. Och inte utan orsak, med CSMA vinner du viktiga millisekunder vid en attack då systemen kommunicerar snabbare och kan korrelera samband för att snabbt upptäcka intrång.
3. Ökad reglering och efterlevnad
Den ökande hotbilden och vårt alltmer uppkopplade samhälle gör att regeringar och internationella organisationer stärker regleringarna kring datasäkerhet. Under 2024 kommer bland annat NIS2-direktivet som kräver att många organisationer stärker och professionaliserar sina processer inom dataskydd. Även om implementeringen ofta drivs av it-chefen involverar det flera delar av bolaget och det yttersta ansvaret faller på vd. För bolag utan it-kompetens i ledningsgruppen krävs en insats för att säkra att man har koll på hur man ligger till och vad som kommer att krävas av organisationen under för att slippa såväl risker som böter.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
4. Möjligheter och hot med ai
Ai rullar in som en lavin inom datasäkerhetsområdet och kommer med både möjligheter och risker. Det integreras snabbt i produkter och tjänster för att förbättra skyddet och förutsäga hot. Men det öppnar också upp nya möjligheter för kriminella, som börjar använda avancerade algoritmer för att skapa nya typer av attacker. För alla de som jobbar med it och datasäkerhet handlar det om att snabbt sätta sig in i det nya och balansera dessa två krafter.
5. Hållbara tekniklösningar
Med ett alltmer akut läge att ställa om till ett hållbart samhälle påverkas alla sektorer och teknologi har en nyckelroll i att utveckla, optimera och monitorera. Här finns en naturlig koppling till datasäkerhet där det ställs allt högre krav på nya lösningar och hållbar teknik. Som beslutsfattare inom it måste du ha kontroll över vilka lösningar du köper in och vilken påverkan de har på miljö och samhälle. Om det inte redan är en del av dina affärsmål kommer det att vara det inom kort.
Henrik Hammarström, chef B2B, Global Connect
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 3 januari 2024
av
Henrik Hammarström, chef B2B, Global Connect