Lång väg till vowlan

Tappade samtal och hackigt tal. Malmö högskola har fått kämpa för att få sitt trådlösa ip-telefonisystem att fungera skapligt. Trots att ambitionsnivån sänkts rejält när det gäller att få täckning i alla skrymslen och vrår.

Lång väg till vowlan
Jesper Wokander

Malmö högskolas nya byggnad för lärarutbildning och bibliotek färdigställdes i somras. Ett mäktigt bygge på 40 000 kvadratmeter också inrymmer it-avdelningen. Tidigt bestämdes det att huset skulle förses med ett heltäckande radiolan för datatrafik.

– Idag är det allt vanligare att studenter har egna bärbara datorer med wlan och de måste kunna koppla upp sig överallt, berättar it-chef Åke Jansson. Nu har vi gott om öppna ytor för studenterna som slipper trängas i datorrummen.

I samma veva bestämde it-avdelningen också att det gamla dect-systemet, som har full roaming i övriga byggnader på campus, inte var tillräckligt kostnadseffektivt för att få flytta in i den nya anläggningen.

Varnade användarna

I stället började man snegla på trådlös ip-telefoni så kallad voice over wlan, vowlan. Ett trådlöst system för både röst och data upphandlades av Nortel Networks och sattes i skarp drift den 15 augusti.

Det var början till en lång resa med telebekymmer. Fyra månader senare beskrev Åke Jansson systemet som ”ganska väl fungerande”, men förutspådde samtidigt inköp av ytterligare accesspunkter som komplement till de över 100 som redan fanns på plats.

– Vi förvarnade användarna om att systemet inte var så stabilt och sa att de skulle hålla sig till den fasta telefonin vid inflyttningen. Men 220 av 500 valde direkt trådlös ip-telefoni för att kunna röra sig fritt under samtal, säger Åke Jansson som konstaterar att projektet hade varit betydligt svårare att genomföra utan en hybridlösning med vanlig telefoni i botten.

Krävdes uppgradering

Med andra ord så förväntade sig it-avdelningen en hel del bekymmer när projektet startade, men problemen som uppstod var lite knepigare än beräknat att lösa. Personalen råkade ut för tappade samtal och ljudkvaliteten var dålig. Talet blev hackigt och det uppstod brus. Det visade sig att roamingen mellan accesspunkterna inte fungerade.

– Det krävdes en helt ny version av mjukvaran för att få den trådlösa ip-telefonin att fungera tillfredsställande, berättar Åke Jansson.

Att intrimningsfasen fortfarande inte är slutförd beror på att varje basstation klarar av maximalt åtta samtidiga samtal, vilket ger begränsningar. Nu samlas synpunkter in från användare för att utreda om fler accesspunkter ska skruvas upp. Åke Jansson har däremot inte upplevt att systemet har haft svårt att prioritera röst framför data, med quality of service-funktionen.

Struntar i trapphuset

När man bygger wlan för data, så handlar det om att täcka mötesrum, reception och öppna kontorsytor. För röst krävs täckning överallt, i korridorer, på toaletter och i förråd. Det i kombination med att det bara finns tre radiokanaler att laborera med gör att radioplaneringen kan skapa mycket huvudvärk. Inte minst i tidigare installationer av trådlös ip-telefoni som Telekom idag har tittat på.

Men på Malmö högskola valde man medvetet bort att täcka trappor och hissar. Tanken är att personalen enbart ska röra sig på samma våningsplan under ett pågående samtal.

– Det blir för dyrt och komplext att täcka alla platser där folk rör sig, framhåller Åke Jansson. Det kan bli tal om basstationer även i dessa utrymmen, men jag tror att man måste prova sig fram.

I sakta mak

Nästa steg blir att bygga ut ip-telefoni fullt ut. Men fortfarande är vägen dit lång. Huvudväxeln kan stegvis byggas ut för mer ip-telefoni, fast eller trådlös, men dect-systemet fungerar väl och lär fasas ut i sakta mak. Planen är att sätta upp radiolan förberedda för röst även i övriga byggnader.

– Men för att bygga ut vowlan-systemet i valda delar av campus krävs ytterligare 100 accesspunkter och en utbyggnad av managementsystemet, vilket motsvarar en investering på en miljon kronor.

Valet av trådlös ip-telefoni är trots allt inte någonting som it-avdelningen med Åke Jansson i spetsen har ångrat. Att bygga ett nät för tal och data blev mycket kostnadseffektivt för Malmö högskola.

– Vi har sparat 600 000 bara i installationsfasen och när vi går över helt till ip-telefoni finns ytterligare möjligheter att spara pengar.

Fakta

Trådlöst tal hos Malmö högskola

Växel: Meridian 98 uppgraderad till senaste version av Communication Server med utrymme för 248 ip-anknytningar. Det trådlösa ip-telefonisystemet sköts av tre stycken wireless sequrity-switchar, 2270-2ge, och Wlan telephony manager 2245.

Anknytningar: Totalt har hela högskolan 1 700, varav 220 via Nortels trådlösa ip-system och 480 dect-anknytningar.

Telefonister: Fem telefonistbord med Netwise CMG 6.0 callmanager.

Röstbrevlåda: Netwise CMG 6.1.

Systemintegratör: TDC Dotcom är leverantör av både tjänster och utrustning.

Telefonileverantör: Worldcom.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.