Marie Berner Moberg tog i höstas över som Sverigechef för it-jätten VMware. Telekom idag intervjuade henne då i Barcelona om digitaliseringen. Nu är hon nästa branschprofil som trendspanar åt oss.
Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?
Trendspaning 2020 It-jätten VMware bygger upp en telekomorganisation i Sverige. Bolagets Marie Berner Moberg ser en bransch i snabb förändring.
Marie Berner Moberg tog i höstas över som Sverigechef för it-jätten VMware. Telekom idag intervjuade henne då i Barcelona om digitaliseringen. Nu är hon nästa branschprofil som trendspanar åt oss.
Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?
– Man kan säga att det är väldigt dynamiskt. Det är en bransch i stor förändring. Operatörerna integrerar sina nät- och it-plattformar, samtidigt som de breddar sina erbjudanden till att bli mer kundfokuserade. Frågan är om inte telekombranschen allt mer suddar ut gränserna mot, och går upp i it-branschen, säger Marie Berner Moberg.
Vilka händelser har betytt mest för utvecklingen 2019?
– Det finns ju specifika händelser såsom Telias uppköp av TV4 och turerna kring Huawei, men vi på VMware ser främst hur telekomoperatörer i större utsträckning anammar en multimolnsstrategi för att snabbare kunna generera intäkter från nya telekomtjänster och för att optimera sina resurser. Här ligger också Sverige i framkant, där Telia var tidigt ute i sin användning av molnlösningar och Ericsson har en jätteviktig roll i att förenkla nätverksvirtualisering. Utvecklingen ställer högre krav på samarbete och just nu håller VMware på att bygga upp en ny organisation för telekom.
Vad överraskade dig 2019?
– Det som var mest överraskande, eller snarare oroväckande, är de sårbarheter i säkerheten vi ser i flera branscher, inklusive telekom. Lösningarna och tekniken blir mer integrerad och säkerheten får inte hamna på efterkälken, utan måste finnas inbyggd och utgöra basen i infrastrukturen.
Vilken utveckling får vi se under 2020?
– Jag tror att vi verkligen kommer att få se en integration av nät- och it-plattformar hos operatörerna så att de snabbare kan få ut nya tjänster på marknaden, säger Marie Berner Moberg och fortsätter:
– Vi kommer också få se hur utvecklingen och implementationen av IoT- och edge-lösningar tar fart och att den kommer att driva på 5g. Det ska bli otroligt spännande.
Till sist. Vilken trend påverkar telekom mest de kommande fem åren?
– Stora delar av den nya tekniken vi ser utvecklas är beroende av telekom, vilket givetvis ställer högre krav på operatörerna när det gäller exempelvis tillgänglighet och hastighet. Redan nu innan 5g har rullats ut så har aktörer börjat prata om 6g, vilket tyder på att utvecklingen går i allt snabbare takt. Nya produkter och lösningar inom bland annat IoT och edge kommer driva digitaliseringen framåt, men också öka kraven på hela leveransen och nätverksinfrastrukturen.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se