Han konstaterar att arbetstiden hemma vid köksbordet tenderar arbetstiden att bli längre, och att man tar färre pauser, kortare lunch – och jobbar senare på kvällarna.
– Det är en utmaning i det här arbetssättet. Däremot upplever jag att när man jobbar hemifrån så tycker jag att man är effektivare på många sätt. Man har kortare möten – det behövs nog för att det ska fungera. Så det här arbetssättet är lite effektivare, säger han.
Behövde spetsa arbetssättet
Inledningsvis med coronan upplevde Tillväxtverket problem med en låg kvalitet på videon på grund av bandbreddsproblem hos tjänsteleverantören, men det löste sig.
– Vi har börjat använda de digitala samarbetsverktygen till det yttersta, för att få det att fungera – och det har fungerat väldigt bra. Men vi har behövt spetsa till vårt arbetssätt. Möten och samarbeten handlar mycket mer nu om att man inte längre pratar runt frågor, utan hur vi löser dem. Vi är mer lösningsorienterade nu i en framåtriktning.
Byggde komplicerade system och tjänster
Samarbetsverktygen har fungerat väldigt bra och enligt Nader har verket nu börjat ”spela på alla tangenterna”.
– På väldigt kort tid har Tillväxtverket byggt helt nya, komplicerade system och tjänster – och det hade vi inte kunnat göra utan det här samarbetet. Jag tror att synen på distansarbete kommer förändras efter att den här krisen är över. Folk kommer inte längre se den geografiska placeringen som ett hinder. Men jag tror att det finns ett behov hos alla människor av att ha ett socialt kontaktnät och att kunna träffa kollegor. Så människor kommer vilja komma tillbaka till jobbet, säger Nader Svärd.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se