Hur kommunikationslösningarna kommer att se ut om 17 år till tänker jag inte försöka spå om, men ett är säkert – kommunicera kommer vi att göra. Tala, skriva, titta. Egentligen samma sak som människan gjort sedan vår arts gryning. Bara allt mer utan gränser i form av fysiska avstånd och sladdar.
Något vi också kan vara säkra på är att det med ojämna mellanrum sker innovationer som på kort tid förändrar våra kommunikationsmönster. Tydligaste exemplet är så klart mobiltelefonens resa från släpbar telefon till personligt kommunikationsnav där hela världen finns samlad. Just nu kan mobilen te sig oövervinnelig men lika snabbt som den intog fickor och handväskor kan den vara förpassad till återvinningscontainern. Det kommer att finns gott om jobb även för nästa teknikredaktör.
Nästan lika omvälvande som smartphonerevolutionen har den parallella utvecklingen från tut i luren till unified communications varit. Den resan har inte varit lika snabb och rak, fortfarande finns det påtagliga brister och luckor i helheten oavsett lösning. Men det är ingen tvekan om att verktygen förändrat sättet att arbeta på för många av oss.
Jag har några stalltips om vad som kommer att utmärka nästa generation lyckade kommunikationslösningar för företag. De kommer att vara ännu mer. Mer sociala, mer mobila och mer personliga. Min förhoppning är att de också kommer att vara ännu mer processnära. Kommunicerar är något vi gör i en kontext och ju närmare våra kärnuppgifter kommunikationen kan ske desto effektivare har den förutsättningar att bli. Ställ därför krav på att din nästa plattform för kommunikation och samarbete enkelt och utan dyra integrationer kan bäddas in överallt där du kan behöva få kontakt med någon.
Nu drar jag vidare till Svenska Kyrkan, en organisation som i drygt två tusen år byggt hela sin existens på trådlös kommunikation.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 22 september 2016