5g
Kombinationen av 5g och IoT banar väg för en mer flexibel industri. Det är man fullt medvetna om på Atlas Copco. Vi har pratat med Ola Arnrup om hur bolaget jobbar med 5g och om framtidens uppkopplade industri.
12 mars 2024
Gabriel Nilsson
Industri- och verkstadsjätten Atlas Copco ser stora möjligheter med den femte generationens mobilnät. Under 2020 satte bolaget in ett 5g-nät på huvudkontoret i Sickla utanför Stockholm.
Ola Arnrup är global produktchef för 5g på verksamhetsområdet Industrial Technique på företaget. På torsdag är han en av talarna under Telekom idags kostnadsfria webbinarium ”5g: En katalysator för innovation” tillsammans med talare från Ericsson, Cradlepoint och Westbase.io. Anmäl dig till webbinariet här.
– 5g-uppkoppling är nästa stora steg i utvecklingen av våra verktyg. Därför har vi anpassat den senaste linjen av produktionsverktyg utifrån 5g. Under de senaste två åren har flera av våra kunder fått testa de här verktygen och under det andra kvartalet kommer de att lanseras brett.
Egentligen är inte heller IoT någonting nytt för Atlas Copco.
– Vi har samlat in data och kopplat upp våra industriverktyg i ungefär 20 år. Det finns en lång historik och ett stort kunnande i organisationen framför allt kring IoT kopplat till själva industriprocessen och det som är runt den.
Intresset för 5g ute i industrin är stort och det finns enligt Ola Arnrup en tydlig drivkraft bland kunderna.
– På kort sikt är det absolut tillförlitligheten som kunderna ser som den stora vinsten med att gå över till 5g. Att du kan lita på kommunikationen på ett helt annat sätt än vad som gått med blåtand och wifi.
– Att få full mobilitet är ett exempel på tillförlitlighet. Med 5g kan du plötsligt röra dig fritt i fabriken utan att få störande avbrott som tyvärr ibland inträffar i ett wifi-nät.
Utöver tillförlitligheten så är förstås låg fördröjning också välkommet i industrin.
– Våra kunder har i regel inget stort behov av den extrema kapacitet som 5g kommer med. Utöver tillförlitlighet så är absolut låg fördröjning också en stark drivkraft.
– Ta bilindustrin som på många sätt verkligen fungerar som ett löpande band. Du har kanske 45 sekunder på dig att göra jobbet. Tar det längre tid riskeras en fördröjning i hela produktionslinjen.Du har inte råd att bli försenad för att kommunikationen inte fungerar.
Är det något som har överraskat kunderna med övergången till 5g?
– Kunderna har faktiskt varit förvånade över hur få 5g-celler som behövs för att skapa bra täckning. Det verkar ligga på någonstans en femtedel av antalet acesspunkter man behöver i ett wifi-nät.
–Det leder till att nätet blir enklare och billigare att planera. Dessutom slipper du problemet med handover. Om du rör dig 10 meter i en wifi-miljö byter du normalt accesspunkt men med 5g blir du allt som oftast kvar på samma cell. Det leder till bra och stabil uppkoppling.
Kostnadsfritt nyhetsbrev
Få den senaste uppdateringarna direkt i inkorgen.
Atlas Copco har en tydlig långsiktig vision för den uppkopplande och flexibla industrin.
– Tittar du på en klassisk produktionslina så har den varit väldigt statisk. Produkter har kommit flödandes ut med ett band i taket eller på fasta vagnar. Verktygen har varit kabelkopplade och har haft sina fasta platser ut med bandet.
– Du kan mycket väl tänka dig att produktionslinan inte alls kommer se ut så i framtiden utan vara mycket mer flexibel. Det bidrar till effektivitet, men också till att göra produktionen väsentligt mer hållbar då den enkelt kan justeras och anpassas efter förändrade behov med betydligt mindre resurser.
Hur då?
– Säg att du har en bilfabrik. Då kan du framöver kanske bygga 17 olika modeller i samma fabrik. Det blir möjligt genom smartare och mer flexibla verktyg. Verktygen som faktiskt automatiskt kan förstå vilken bilmodell som kommer på bandet framför dem och direkt kan förstå vilket jobb de ska utföra.
– Behöver du gå till en annan produktionslina och tillfälligt hjälpa ett par kollegor kan du ta med dig ditt verktyg som direkt inser att det ska utföra en ny uppgift för en ny modell.
Vilka är utmaningarna mot en sådan utveckling?
– Det kräver mängder av data och positioneringstekniken måste utvecklas. Men vi ser redan nu att många av våra kunder är på väg åt det hållet.
– Väldigt mycket teknik kommer tack vare 5g och den trådlösa utvecklingen kunna vara mycket mer flexibel. På fem-tio års sikt tror jag vi kommer få se en väldigt stor förändring.
Vilka branscher ligger längst fram i den här utvecklingen just nu?
– Bilindustrin ligger långt fram i att satsa på flexibilitet i termer av att effektivisera produktionen och tillfredsställa kundernas väldigt varierade önskemål på modellerna.
– Dessutom kan minsta lilla avbrott skapa en störning i produktionslinan som snabbt fortplantar sig och kostnaden för det springer snabbt iväg till miljontals dollar. Så det finns extremt tydliga incitament för bilindustrin att satsa på 5g.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se