Storsatsning på video och uc när Försäkringskassan handlar KST

En av de största svenska satsningarna på videokonferenser någonsin blir resultatet när Försäkringskassan shoppar kommunikation som tjänst för minst en halv miljard kronor hos Telia.

Målet med upphandlingen har varit att köpa en komplett kommunikationsfunktion, istället för en massa lösa delar. Avtalet som är ett avrop från Kammarkollegiets Dante-upphandling omfattar fast och mobil telefoni, mobilt bredband, wan-länkar och videokonferenser. Både infrastruktur och tjänster och trafik ingår i avtalet.

Försäkringskassan lämnar i och med affären både drift och support av hela sin kommunikationsplattform till Telia och det mesta blir helt nytt.

– Allt blir nätbaserat, så vi vet med andra ord var vi ska ringa om det trasslar, skrattar försäkringskassans IT-direktör Stefan Olowsson.

Satsning på unified communications

Lösningen bygger på Cisco Managed Voice men redan från start kommer det också finnas med en satsning på Microsoft OCS och tanken är att den också ska leta sig in i mobilen framöver.

– Det är jättekul med en kund som verkligen går i bräschen, tycker Jan Petterson, försäljningsdirektör för Telias företagstjänster.

Den nya plattformen kommer att tas i bruk successivt under året och de närmaste två månaderna kommer att innebära en hektisk tid när det handlar om att sätta upp ramarna för leveransen. Det handlar om 16000 anknytningar som ska hanteras varav ungefär hälften är mobila.

– Det här känns jättespännande! Vi är väldigt nöjda och hoppas att Telia är det också, säger Stefan Olowsson.

Prislappen: minst en halv miljard

Under de fyra år som avtalet gäller beräknas det vara värt minst 500 miljoner kronor uppger Telia. Försäkringskassan har också möjlighet att förlänga avtalet med ytterligare ett år därefter.

– Exakt hur mycket avtalet är värt återstår att se, det beror lite på hur snabbt de olika delarna kommer att rullas ut och vilka funktioner som kommer till under avtalets gång. Det kan mycket väl bli 600 miljoner i slutändan, säger Jan Petterson.

Mycket pengar, men inte för mycket tycker Stefan Olowsson.

– Hela vår verksamhet bygger på fungerande kommunikation. Om inte tekniken håller måttet får det förödande konsekvenser för Försäkringskassans flera hundra kontor landet över. Utifrån det perspektivet tycker jag att affären är värd priset, anser Stefan Olowsson.

Video för bättre kommunikation

En viktig del i upphandlingen har handlat om videokonferenser. Försäkringskassan har sedan tidigare försökt få videokonferenser att fungera med interna lösningar, men det har slutat i katastrof fler gånger än Olowsson vill minnas.

– Olika kontor har haft olika system och varje gång har någonting strulat. Så sitter man där och undrar vem man ska ringa för att få problemet åtgärdat, suckar han.

Allt från mindre videokonferenssystem till riktiga telepresenseanläggningar ska i ett först steg sättas upp på ett sjuttiotal av försäkringskassans kontor. Men det ska också gå att ha videomöten direkt från pc-skrivbordet.

Bakom satsningen ligger ett behov av att komma närmare kunderna då mycket av kassans handläggning har centraliserats kraftigt de senaste åren. Tanken är att kunderna nu vid behov ska kunna gå in på sitt lokala kontor för att träffa sin handläggare på distans.

– Folk ska inte behöva åka så långt för att få kvalificerad hjälp av oss. I slutänden hoppas vi till och med att kunden ska kunna sitta hemma vid pc:n och rådgöra med våra handläggare, men där finns ännu lite säkerhetsproblem att fila på, förklarar Olowsson.

Enklare samarbete med andra myndigheter

En annan del i satsningen på video är enligt Jan Petterson att på sikt underlätta kommunikationen inte bara inom försäkringskassan utan också med andra myndigheter.

– Försäkringskassan arbetar mycket tillsammans med exempelvis Arbetsförmedlingen och Skatteverket och nu är tekniken så mogen att den fungerar även utanför den egna organisationen.

– Jag tycker investeringen är försvarbar. Med hjälp av Telia och Cisco ökar vi vår service och minskar miljöbelastningen, vilket alltid är positivt. Sedan kan vi skära ner på de många resor vi gör i tjänsten och på så vis spara en hel del pengar, förklarar han. Nu återstår bara att se om vi tillsammans med Cisco lyckas ro i land det här projektet under de närmaste åren, säger Stefan Olowsson.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan