Subventioner ska öka intresset för Rakel

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är tveksamma mot larmnätet Rakel. Avgifterna är för dyra, tycker SKL. Med en statlig subventionering på över 600 miljoner kronor hoppas Krisberedskapsmyndigheten att få SKL att ansluta till Rakel.

För bara drygt en vecka sedan uttryckte SKL sin tveksamhet att ansluta sig till Rakel och förslaget på ett nytt avgiftssystem som KBM presenterade fick klart underkänt (se även länkad artikel). Nu har förslaget, inklusive SKLs synpunkter, lämnats till regeringen.

Enligt förslaget ska staten öka sin subvention av systemet med cirka 600 miljoner kronor. Bland annat vill KBM införa ett så kallat driftsbidrag på totalt drygt en halv miljard kronor. Bidraget ska garantera en stabil och rimlig nivå på abonnemangsavgifterna oberoende av antal användare, något som efterfrågats av kommunerna.

– Förslaget är konstruerat så att en tidig och omfattande anslutning lönar sig ekonomiskt. Vi vill uppmuntra vardagsanvändning i alla väsentliga delar av de organisationer som kan få uppgifter i en krissituation, säger KBMs generaldirektör Ann-Louise Eksborg.

Fri användning

Enligt förslaget ska kommuner och landsting betala för abonnemangen upp till en maxnivå. Sedan får de fri användning av Rakel inom de verksamheter som kan beröras i en beredskapssituation.

– Vi ser Rakel som ett verktyg för en betydligt större del av den kommunala organisationen än bara räddningstjänsten. Hemtjänsten är ett exempel där Rakel skulle vara till stor nytta i vardagen och bidra till en fungerande organisation i en krissituation, menar Ann-Louise Eksborg.

KBM föreslår dessutom statligt stöd på cirka 100 miljoner kronor vid införandet av Rakel. Dessutom frångår man upplägget med en avgift knuten till abonnemang och presenterar istället en modell där myndigheterna betalar sin andel av kostnaden och sedan ansluter sig i den utsträckning de har behov av.

KBM hoppas att regeringskansliet återkommer med ett besked under våren så att det nya avgiftssystemet kan börja gälla från och med den 1 januari 2008.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan