– 2012 blev ett rekordår, med 20 procent i ökad omsättning. Men vi borde ha vidtagit kraftigare åtgärder under hösten för att möta den nedgång som blev särskilt djup under december och januari, säger Jan Johannesson, vd både i moderbolaget Sundcom Group och det konkursförsatta Sundcom Partner.
Startar om
Enligt Jan Johannesson hade de uppsägningar som gjorts för att minska kostnaderna ännu inte fått någon effekt i början av året, när läget började bli kritiskt. Man analyserade ännu kraftigare sparåtgärder men insåg att det var för sent.
Nu är istället planen att flytta verksamheten till ett annat bolag i företagsgruppen och starta om där.
– Vi har inte alls lagt ner, utan ser det här som en möjlighet att omforma och utveckla verksamheten. Till en början handlar det om att fullfölja våra pågående leveranser och åtaganden, säger Jan Johannesson, som i skrivande stund inväntar besked om konkursförvaltaren får möjlighet att driva verksamheten vidare till den 11 mars, vilket skulle ge Sundcom det utrymme som behövs för att starta om.
– Sedan vi fattade beslutet har vi fått in flera fina uppdrag och förfrågningar, säger Jan Johannesson.
Omställning i marknaden
Förutom konjunkturläget är det pågående teknikskiftet en viktig faktor bakom konkursen för Sundcom, menar Jan Johannesson. Behovet av rena användarutbildningar förändras när alltfler företag går över till molntjänster och uc-lösningar som exempelvis Microsoft Lync.
För att matcha det här skiftet behöver Sundcom skaffa en del ny kompetens och ställa om sina erbjudanden.
Det är 17 anställda i Sundcom Partner som berörs av konkursen.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 13 februari 2013