Det blev en odramatisk och snabb spektrumauktion. Själva auktionen tog bara tre dagar, och slutsumman drygt 4,2 miljarder var under de flesta telekomanalytikers bedömningar.
Telenor: ”Ger oss större muskler att investera i näten”
5g Telenors och Tele2:s samägda nätbolag Net4Mobility köpte mycket spektrum i den nyligen avslutade spektrumauktionen. Vi har pratat med Telenors nätexpert Sara Kebert om auktionen, hur spektrumet ska användas och vad som händer nu.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Det är alltid skönt med lugna och rationella auktioner. Att priset blev lägre än vad många hade trott är också bra eftersom det ger oss större muskler för att investera i själva näten, säger Telenors nätexpert Sara Kebert.
Telenor och Tele2:s samägda bolag Net4Mobility köpte 2×10 MHz i 900 MHz-bandet, 2×20 MHz i 2,1 GHz-bandet och 2×30 MHz i 2,6 GHz-bandet.
– Vi fick allt det spektrum vi ville ha och det är vi väldigt nöjda med. Nu kan hålla oss till den plan vi har satt för vår nätdesign och 5g-utbyggnad.
900 MHz-bandet är viktigt. Inte minst för att skapa bra täckning på gles- och landsbygden.
– Det är ett otroligt viktigt band som varit en central del av mobiltelefonin i flera decennier. Det var exempelvis helt centralt när vi en gång i tiden byggde Sveriges första nationella 4g-nät. Att vi nu har mycket spektrum i 900 MHz-bandet bådar för att vi kommer få till ett bra 5g-footprint.
Samtidigt som 900 MHz-bandet tillhör de viktigaste frekvensbanden är det också bland de mest begränsade.
– I lägre frekvensbanden 900, 800 och 700 MHz finns det mindre spektrum att tillgå. Därför är vi väldigt glada över att ha skaffat oss en bred portfölj med mycket spektrum i de lägre banden.Det gör att vi får en fin kapacitet och bra täckning i hela vårt glesbefolkade land.
2.1 GHz-bandet har ganska annorlunda egenskaper och styrkor.
– Det är ju det traditionella 3g-bandet och var väldigt viktigt för att skapa bra yttäckning där men den stora styrkan med 2,1 och 1,8 GHz är att vi kan förtäta nätet. Det gör att vi får bättre täckning med hög kapacitet i stadsmiljöer, utmed vägar och så vidare.
Om det är ont om spektrum i de lägre frekvensbanden ser situationen lite annorlunda i de högre, exempelvis 2,6 GHz där Net4Mobility köpte 2×30 MHz.
– Det här med det här spektrumet vi sett till att leverera bra throughput på 4g. När du kommer upp i de högre banden som 2,6 och 3,5 GHz finns en annan möjlighet till bredare spektrum och mer throughput.
– Att vi nu har tillgång till det här spektrumet i lång tid framöver gör att vi kan utforma en robust nätdesign för det framtida kapacitetsbehovet som 5g kommer driva. Spektrum i de högre banden kommer bara bli viktigare i och med IoT-revolutionen.
Även om den exakta tilldelningen av spektrumet är ny är alla de tre frekvensband som omfattades av auktionen väl bekanta för nätägarna och mobiloperatörerna.
– Absolut, det här frekvenser som vi är vana vid att nyttja och väl bekanta med. Det är så klart en fördel, både vår nya och vår gamla utrustning är anpassade efter de här banden.
Nätägarna får tillgång till de nya spektrumet 1 januari 2026. En följd av auktionen blir att operatörerna delvis byter frekvensband med varandra på grund av ny spektrumtilldelning.
– Eftersom den nya tilldelningen inte ser exakt likadan ut som den gamla görs det en omläggning som sker band för band. Det är odramatisk process som har skett många gånger tidigare och som vi operatörer är vana vid. Det sker nattetid under ett antal dygn, men kräver inte att nätet släcks ner eller så.
Många har utropat sig till vinnare efter spektrumauktionen. Net4Mobility är inget undantag.
– Jag tror vi alla är vinnare den här gången. Vi fick en snabb och smidig auktion, alla verkar ha fått det spektrum man var ute efter och förutsättningarna är satta för lång tid framåt vilket är jätteviktigt för den här typen av stora investeringar, säger Sara Kebert.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se