Anders Bruse vill ogärna värdera den brittiska modellen för grossistjänster i accessnättet, om den är något för Sverige.
– Mitt intryck är att den är intressant för BT i England. Om den är bra eller dålig beror naturligtvis på hur hela paketet ser ut.
Mindre reglering
Men Anders Bruse är inte alls intresserad av att fiberaccess ska regleras på samma sätt som kopparaccessen idag.
– Nej, vi vill inte ha mer reglering. Det är bättre att marknadens aktörer får lösa situationen på egen hand.
Som blivande chef för Teliasoneras nya affärsområde Broadband Services ser Anders Bruse behov av investeringar i ny infrastruktur. Samtidigt vill han då veta vilka regler som gäller för att våga göra de investeringarna.
– Det handlar om miljardbelopp, så vi måste veta att vi får tillbaka pengarna även om det tar några år, säger Anders Bruse.
Han är öppen för nya lösningar där flera aktörer investerar tillsammans, under förutsättning att samma regler gäller för alla. Det kan vara särskilt intressant i gränsen mot glesbygd.
Affärsmässig grund
Telenors Johan Lingrens skarpa uttalande på föregående uppslag, att de som en betydande grossistkund ändå behandlas som råttor och möss av Teliasonera, kommenterar Anders Bruse så här:
– Nej, det är naturligtvis inte så vi ska hantera våra affärsrelationer. Men vi förbehåller oss rätten till ett grossistutbud som är affärsmässigt.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 30 januari 2007