Tre: ”Fler än väntat som använder 5g”

5g Först 2021 kommer 5g med kraft – men att dra igång i år var en viktig signal. Det säger Maria Jonsson, nätchef på Tre.
– Det är ett sätt att trigga igång hela samhället och tillhörande ekosystem kring 5G.

Tre: ”Fler än väntat som använder 5g”

I fjol startade Tre sin officiella 5g-resa då man lanserade en första kommersiellt användbar tjänst i Stockholm. Men då var det mest på test och det hela var väldigt geografiskt begränsat. I somras breddades satsningen och utöver de västra delarna av Stockholm har även stadskärnorna i Malmö. Lund, Helsingborg, Västerås samt Uppsala fått tillgång till den senaste tekniken.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Men var står operatören i dag – och hur ser den närmaste framtiden ut?
– Närmast under hösten jobbar vi vidare med att uppgradera resterande av Stockholms innerstad till 5G.  Samtidigt pågår uppgraderingar av alla olika del-system och infrastruktur i nätet runt om i Sverige som förberedelse för 5G. Upplevelsen för slutkund blir inte 5G-mässig om t ex inte fibernätet är anpassat för 5G-prestanda.

Används mer än förväntat

Men hur bra är då den lanserade 5g-tjänsten? Maria håller med om att den kan ses som begränsad, men trots det säger hon att hittills har den bara tagits emot positivt av kunder.
– Vi är överraskade över att det är så pass många kunder som har hunnit köpa 5G-kompatibla mobiler, det rings och surfas mer än förväntat på våra 5G-siter. Man upplever överlag något högre hastigheter och kortare svarstider än med 4G. Det finns också ett  beroende mellan upplevelse och hur många samtidiga användare man är under en och samma basstation. Syftet med vår tidiga lansering är dels att ge våra kunder chansen att prova på 5G och dels att själva lära och samla erfarenheter kring den nya tekniken. Med det sagt är det ju 2021 som blir det stora 5g året och det är först efter 5g-auktionen som det blir på riktigt.

Ingen gimmick

Begränsad javisst, men nätchefen håller inte med kritiker som påstått att de 5g-lanseringar som skett hittills är mer gimmick än äkta vara.
– Det är ett sätt att få igång och skapa större medvetandehet och tänk kring 5G och dess framtida möjligheter och tillämpningar. Lanseringen har fyllt sitt syfte och vi kan visa på 5g, sen kommer det absolut bli en bättre upplevelse med större bandbredd.

Fokus för Tre ligger nu på höstens spektrumauktion och att få utrymme i de oerhört viktiga 3,5- samt 2,3 GHz-banden är ett måste för att få till en bra 5g tjänst.
– Ja, det skulle jag säga att det är. Just eftersom det är så pass mycket större volymer spektrum i sammanhängande band som auktioneras ut. Man behöver 100 MHz sammanhållet för att det ska göra skillnad. Och här är bandbredden det relevanta. Auktionen som skedde på 700 MHz-bandet var inte alls lika avgörande för möjligheten att lansera 5G som den här kommer att vara, säger Maria Jonsson.

PTS har lyssnat på kritiken

Tre vill av strategiska skäl inte kommentera själva auktionen och hur de kommer agera i den utan säger att tiden fram till november är känslig och att de väntar in PTS, Säkerhetspolisen och Försvarsmaktens godkännande. Men en sak som Maria kan säga är att operatören känner att själva auktionsförfarande är bättre den här gången.
– Ja, vi tycker att de har lyssnat på den kritik vi hade och vi ser en ambition att det ska bli mer rättvis konkurrens på ett helt annat sätt än i 700 MHz-auktionen. De nya säkerhetskraven och den nya Säkerhetsskyddslagen som vi måste förhålla oss till är nytt, vilket innebär myndighetsengagemang på ett annat sätt. Men givetvis har säkerhetsarbete liksom driftsäkerhet alltid varit en viktig del av vår verksamhet så i sak innebär inte auktionsvillkoren i sig betydande förändringar i hur vi arbetar med detta.

Som ovan nämnt håller Tre på att förstärka och bygga på sin infrastruktur och på det stora hela ser Maria inte några egentliga hinder för att 5g snabbt ska komma igång när väl spektrumtilldelningen skett. Och med den nya radiotekniken kommer även ytterligare verktyg att effektivt kunna erbjuda mer kapacitet.
– Vi går och längtar efter att få trycka på startknappen och dunka igång hela utrullningen. Visst det är många nya burkar som ska upp i master, men det handlar mycket om att vi utnyttjar befintlig infrastruktur i form av master och antennplatser. Och kunder kommer snabbt uppleva förbättringarna så fort vi börjar bygga.

Antalet 5g-mobiler fortfarande litet

Det som kan vara en begränsande faktor är att det ännu så länge är många kunder som saknar telefoner och annan utrustning som klarar av 5g, men det är ett problem av övergående art.
– Terminalflottan är intressant och jag kan tro att det blir en ketchupeffekt vartefter tillgången på 5G-kapabla mobiler ökar. Dock tror vi att det blir tidigast 2022 som merparten av våra kunder har 5G-kompatibla mobiler.  På så vis blir 2021 ett mellanår med fortsatt mycket tillväxt i 4G-trafik och först 2022 dominerar 5G-trafik . Det ska bli enormt spännande att se hur 5G påverkar vårt sätt att leva och arbeta,  resan har bara börjat och ingen kan förutse den, säger Marja Jonsson.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.