Tre:s Haval van Drumpt har fått fart på operatören igen

Operatörerna För snart två år sedan klev Haval van Drumpt in som vd på operatören Tre. Uppdraget var att få fart på tillväxten, öka lönsamheten och hitta positionen på marknaden. Bolaget tappade i omsättning och kämpade med utmaningar internt. När Telekom idag ringer upp vd:n nu är företaget i betydligt bättre skick – hur ser målen för framtiden ut nu?

Tre:s Haval van Drumpt har fått fart på operatören igen

När Haval van Drumpt kom till operatören Tre beskrevs bolaget som ”lite kompasslöst” internt och han uttrycker det som att de led av växtvärk. Ett av hans mål var att få tillbaka självförtroendet hos de anställda och att förädla företagets utmanar-DNA.

– Då, före pandemin, kunde jag samla ett stort antal anställda, stå på scen och lova dem att varje månad och varje kvartal kommer att bli bättre än månaden/kvartalet innan. Att dela upp det i mindre hanterbara delar var ett viktigt steg för att bygga upp allas självförtroende igen, säger Haval van Drumpt, vd på Tre.

I början var stort fokus på just kulturen, att ge energi och påminna alla om vilka Tre är. Att se till att rätt personer var på rätt plats och att alla köpte in sig på visionen. En annan viktig del var att se över Tre:s kunderbjudanden.

– Det var väldigt stökigt med många lager av saker och ting. Så vi rensade upp i portföljen – gjorde det väldigt enkelt och lättförståeligt. Jag tycker kunderbjudandet ska vara mer eller mindre självförklarande. Om ett erbjudanden inte får plats i ett sms, då är det dött. Kunderna har inte bandbredd för att sätta sig in i mer.

Förändringarna fick effekt, det fjärde kvartalet 2019 var Tre åter den lönsammaste mobiloperatören på marknaden. Trots en vår med Covid-19 har Tre växt omsättningen med över 6 procent. Haval van Drumpt säger att företaget nu har lagt grunden och att de ska hålla farten och inriktningen och löpa linan ut.

– Jag brukar säga att vi kör ett maratonlopp med olika etapper. Vi ska fortsätta på den inslagna vägen, förenkla för kunderna och utmana våra konkurrenter.

”Jag har ringt upp anställda och frågat hur de mår”

Det går nästan inte att prata med någon i dessa tider utan att pandemin kommer på tal både en och tre gånger. Haval van Drumpt säger att effekterna av pandemin är en av företagets utmaningar framåt. Han säger att restriktionerna kring pandemin verkar hålla i sig ett par–tre kvartal till och att människor etablerar ett nytt beteende efter 8–12 veckor – det har vi passerat flera gånger om.

– Det vi har gjort hittills är lite vanskligt, vi har kopierat vårt fysiska arbetssätt in i digitala verktyg. Jag tror inte att det är hållbart i längden. Nu måste vi fundera på hur vi anpassar arbetssättet till den nya verkligheten.

Haval van Drumpt har ringt slumpmässigt utvalda medarbetare sedan pandemin slog till för att fråga hur de mår, vilket gett värdefulla insikter om hur de anställda hanterar att jobba hemifrån. En del saknar kontoret, andra känner att de tar viktigt ansvar för att minska smittspridningen, några är tacksamma att de kan göra sitt jobb hemifrån, men han undrar hur länge vi kommer att orka?

– Jag är lite rädd nu, när det här kom i mars gick vi mot sommaren och ljusare tider, men nu går vi mot mörkare tider där vi dessutom måste spendera mer tid inomhus. Det här måste ledningen på alla företag hantera nu.

”Vi har stresstestat Sverige”

Något som glädjer Tre:s vd mitt i allt som pågår, är att Sverige fortsatt att fungera tack vare vår solida telekom-infrastruktur. Medarbetarna på Tre – och hos konkurrenterna lägger Haval van Drumpt till – känner ett stort ansvar för att det här ska fungera.

– Under stressade och panikartade former har vi testat att Sverige håller. Att vi har flera parallella infrastrukturer inom telekom, flera bolag, har undvikit den belastning som skapats i många andra länder. När jag har videomöten med andra delar av världen är det ofta en katastrof, jag ser pixlar. Så är det inte här. Sveriges produktivitet är i stora delar bihållen. När länder stängs ner och går i lockdown blir telekom viktigare än tåg och flyg.

Och det här leder oss osökt vidare till 5g. Haval van Drumpt säger att Sverige med vår tradition av startups kommer att göra underverk med den nya tekniken och flytta fram positionerna. Vi ligger efter en del andra länder, men när Sverige bestämmer sig, då kommer saker att hända.

– En del frågar, vad är problemet med 4G, jag kan ju se på Netflix? Jag fick exakt samma typ av frågor för 10–12 år sedan när de smarta mobilerna kom. Nu är de livets fjärrkontroller. När nya teknikskiften kommer som nu, öppnar det upp portar vi inte kände till och vi hittar nya saker.

Operatörernas roll kommer att bli en ännu viktigare del av samhällets infrastruktur i framtiden, tror Haval van Drumpt, givet att deras produkter är så viktiga för att få kundernas vardag att fungera.

– Jag vågar säga att telekom har blivit samhällets pacemaker.

Så ska Tre jobba framåt

Haval van Drumpt säger att företaget ska fortsätta på den inslagna vägen, och fintrimma vartefter en också:

• Säkerställa en robust infrastruktur också in i framtiden

• Se över varumärket utåt för att flytta fram positionerna ytterligare

• Fortsätta att förenkla för kunderna och utmana konkurrenterna. ”Det ska vara prisvärt att ha en smartphone. Kommunikation är den största och kanske starkaste pelaren i en demokrati”, enligt Haval van Drumpt.

• Internt fortsätta att hantera corona-situationen, just nu arbetar majoriteten av de 1 700 anställda hemifrån

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.