Trygga i konferensrummet

Debatt Användargränssnittet och användarupplevelsen är en essentiell del i varje it-baserad lösning och några av de största tech-giganterna har byggt sina verksamheter på välfungerande gränssnitt.

Trygga i konferensrummet

Användargränssnittets kvalitet avgör i hög grad hur trygg användaren är vid en bestämd lösning, men tryggheten och inlärningskurvan beror dessutom på om det är en personlig enhet eller en grupplösning. Vid personliga lösningar, ses mycket högre utnyttjandegrader eftersom folk inte har något emot att göra misstag när de är själva. Folk känner sig mer bekanta med sina egna smartphones, tablets eller datorer, och räknar helt enkelt ut hur lösningarna funkar genom trial and error.

Vid gruppsystem, vare sig det är huddle rooms eller uppslukande styrelserum, känner folk sig mindre säkra och testar sig inte fram, eftersom pressen på användarens tekniska förmåga är mycket större. Kollegor och chefer ser en över axeln i ögonblicket man ringer upp och stressfaktorn är i topp eftersom det sällan finns tid för fel.

Ett av de bästa sätten att bekämpa oviljan att vara ledare i en gruppsituation är att ta bort onödiga komplikationer genom att skapa enhet mellan användargränssnitt. På så sätt kan folk gå från personliga system till gruppsystem och fortfarande känna sig säkra. De ska kunna använda samma ikoner och samma processer när de delar innehåll eller ringer ett samtal. Alla lösningar bör se ut och kännas på samma sätt. Oavsett hur nytt eller gammalt ett system är.

Studier visar att förtrogenhet föder användning, som slutligen leder till den bästa interaktionen mellan användare. Lösningsleverantörerna bör inte tvinga användaren att lämna ett gränssnitt för att gå in i ett annat för att planera och hantera ett möte.

I branschen talar vi om ”ett halvmeters” kontra ”ett tremeters” användargränssnitt, vilket kommer sig av de traditionella videokonferensrummen. De var tidigare som bowlingbanor, så man stod flera meter från skärmen i ett stort konferensrum. Nya lösningar har avskaffat det. Branschledarna fokuserar på att ”det bästa gränssnittet, är inget gränssnitt” och har undersökt hur folk samarbetar mest naturligt i videomötessituationer. De har märkt att folk älskar att gå runt i lokalen och gillar att se varandra i ögonen. De har också konstaterat att folk som ringer in är mer engagerade när rummet är fyllt av människor.

För att göra det möjligt att röra sig naturligt, måste kameran automatiskt kunna anpassa sig till din höjd och hur du rör dig i rummet. Det bör inte finnas några onaturliga begränsningar av ditt beteende.

Nästa steg för användarupplevelsen är att automatisera systemet helt. Det innebär att användaren endast bör behöva logga in i systemet, och att systemet härefter anpassar sig efter användarens preferenser – drar de mest använda innehållsdelningsmetoderna till förgrunden, justerar volymen, kamera vinkeln, etcetera. Dessa faciliteter ska göra teknologiska möten, som är baserade på samarbetsteknik, mycket mer effektiva. Även om vi inte riktigt är i mål ännu!

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.