Wicom lyfter med SAP

SAPs köp av Wicom är en win-win-situation för båda parter. Integrerade lösningar ska bana väg för mjukvarujätten in i små och medelstora företag. Det finska ip-telefoniföretaget får mer muskler.

Wicom lyfter med SAP

I juni i fjol köpte SAP det finländska ip-telefoniföretaget Wicom Communications. Vid den tidpunkten var Wicom relativt små, med aktiviteter i hela Europa men framför allt i Norden och 85 anställda vid huvudkontoret i Finland. SAP är i sin tur en mjukvarujätte inom crm och affärssystem, med i första hand kunder bland riktigt stora företag.

Strategin bakom uppköpet är tydligt formulerad. Förutom att sälja till stora företag och organisationer är tanken också att öka marknadsföringen kraftigt mot små och medelstora företag som vill ha en telefonilösning med integrerat kontaktcenter och crm-system, SAP BCM.

Ett pakteterbjudande

Magnus Clementson, försäljningschef på SAP BCM Norden, berättar att Wicom innan uppköpet var väldigt små och att de enligt analysföretaget Gartner saknade bra möjligheter att få ut lösningar i riktigt stor skala till kund.

– Tillsammans med SAP får vi betydligt bättre försäljningsmuskler samtidigt som vi också har ett färdigt paket som är integrerat med SAPs applikationer. Integration av telefoni med exempel affärssystem och crm-system är helt avgörande för att kunna höja och effektivisera kundservicen och de flesta stora organisationer tittar nu på hur de ska kunna knyta ihop systemen, konstaterar Magnus Clementson.

Han är dock mån om att få betona att företag inte behöver köpa alla SAPs applikationer, utan att SAP BCM kan integreras mot konkurrerande lösningar som exempelvis Microsoft, Oracle och Siebel. Däremot saknas stöd för Windows Mobile, vilket kan bli aktuellt att lägga till framöver.

Även via mobilen

SAP BCM är en helt mjukvarubaserad ip-telefonilösning. I och med att kontaktcenter och affärssystem integrerats kan ett företag hantera sina kundkontakter mer effektivt, utlovar Magnus Clementson. Hela organisationen kan vara delaktig i lösningen, oavsett om de är inne på kontoret eller ute på språng med bara en mobiltelefon med operativsystemet Symbian i fickan.

– Till exempel är det möjligt att skapa ett kontaktcenter med ett trettiotal personer och låta resten av personalen rycka in som specialister vid behov, säger han.

Alla använder ett och samma gränssnitt som visar närvarostatus på samtliga kollegor som kan kontaktas både via telefon och e-post.

Fått nyanställa

SAP vill förstås sälja lösningen till en majoritet av sina 45 000 kunder världen över. Men hur många som nappat i dagsläget kan inte Magnus Clementson uttala sig om. Wicom har drygt 250 installationer, de flesta i Norden och cirka 25 i Sverige. Ett flertal svenska kunder är fackföreningar.

Sedan i somras har Wicom nyanställt 10–15 personer och räknar med att fortsätta öka sin försäljningsorganisation.

– Vi ser SAPs köp av Wicom som väldigt strategiskt för att erbjuda all kommunikation som krävs för att skapa proaktiva kontaktcenter och affärsnytta till våra kunder, säger Magnus Clementson.

Fakta

SAP BCM

Under juni 2007 köpte SAP finländska Wicom Communications. SAP BCM står för Business Communication Management och består av Wicoms ip-telefonilösning med inbyggt kontaktcenter som integrerats med SAPs applikationer. SAP BMC kan också integreras med konkurrerande lösningar.

SAP har huvudkvarteret i tyska Walldorf och cirka 45 000 kunder i 120 länder världen över.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.