För att minska miljöbelastningen, öka framkomligheten och skapa fler lediga p-platser har Stockholm infört en ny plan för gatuparkering. Då stora geografiska områden nu är avgiftsbelagda är staden intresserad av att utforska komplement till dagens parkeringsövervakning. Ny teknik kan digitalisera övervakningsprocessen och samtidigt göra det lättare för bilisterna att hitta lediga platser. Under hösten 2017 utlyste Stockholms stad en innovationstävling där man bjöd in företag att ta fram tekniska lösningar – och gensvaret överraskade.
Årsta har tagit de första stegen mot en digitaliserad parkering
Digitalisering Stockholm var först med en innovationstävling kring parkering. Företag bjöds in för att ta fram nya tekniska lösningar – och den internationella responsen överraskade. Snart inleds den tredje testrundan med två olika fordon i Årsta.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Jag hade ingen aning om att intresset för att vara med i Stockholm skulle vara så stort i Europa. Vi fick in tolv svar från både små och väletablerade europeiska firmor. Vi förväntade oss att praktiskt testa delar av ett parkeringssystem, men vinnande leverantörer tillhandahöll fler funktion, exempelvis appar som förarna själva kan ladda ner och testa, säger Thomas Sjöström, projektledare för Trafikkontorets tester i Årsta till Telekom idag.
Projektet genomförs som en del av EU-projektet Civitas Eccentric som syftar till att minska negativ påverkan av transporter och trafik i en ytterstadsmiljö.
Testade två lösningar i augusti
En jury tittade på genomförbarhet, tillförlitlighet och innovationshöjd. De valde ut två vinnare: tyska Parkling och holländska Brickyard. Två tester har genomförts under maj och augusti. Området spänner från Nynäsvägen till Aspudden, en sträcka på 22,6 km.
Parklings eldrivna mätbil är utrustad med lidar, vars laser läser av ytor med ett raster av laserpunkter. Den registrerar om utrymmet mellan parkerade bilar är tillräckligt stort, och då rapporteras den lediga parkeringsplatsen in i systemet. I dag har hårdvaran har blivit så billig att man skulle kunna sätta lidar på befintliga fordonsflottor som sopbilar eller bussar.
Läser in bilarnas registreringsnummer
Parklings mätbil har även ett kamerainläsningssystem som läser in bilarnas registreringsnummer. Informationen används för att ta fram ett system för automatiserad parkeringsövervakning, En grundförutsättning för att ett system ska fungera är Trafikkontorets nyaste parkeringsautomater där man knappar in registreringsnumret på sin bil – vilket finns i Årsta.
Den parkeringsapp som företaget har tagit fram för testerna visar gatorna i olika färger, där de som är grönmarkerade för ögonblicket erbjuder störst chans att hitta lediga p-platser. Appen kan också ta fram rutter till de gröna gator som ligger närmast i området. Om man klickar på en gata så får man upp ett statistikfönster som visar hur tillgången ser ut på olika klockslag under dygnet. Rödmarkerade gatusträckor i appen betyder att det för tillfället är parkeringsförbud. Appen låter dessutom telefonen registrera när föraren kör iväg och lämnar en öppning.
Kan förutspå var man enklast hittar en lediga plats
Brickyards fordon har en kamera på taket som övervakar parkerade bilar. Företaget kopplar ihop den insamlade datan med data från områdets parkeringsautomater, och på så sätt kan man förutspå var man enklast hittar lediga parkeringsplatser och även höja kvaliteten i prognosen. Med projektet har Stockholm tagit ”pole position”.
– Jag tror att vi är först ut – ingen annan stad har gjort en innovationstävling på det här sättet, och med de här testen ligger vi i framkant. Den 5 november kör vi nästa runda. Båda bilarna får en vecka var. Vi söker testförare för att ladda ner och själv testa apparna som visar ledig p-plats och testförare får sedan svara på några frågor. De som är intresserade och vill påverka utvecklingen i Stockholm får gärna höra av sig till mig. Varför inte testa något i teknikens framkant, säger Thomas Sjöström.
Sugen på att bli testperson? Lär mer här!
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se