Telefoni
Axfood har 350 butiker med lokala växlar, samtliga anslutna via isdn duo som försvinner vid årskiftet. Istället för att skaffa nya växlar går man över till en lösning med gateways och flyttar telefonin på det sättet till en sip-tjänst.
18 juni 2014
Stefan Eriksson
Egentligen har Axfood, med livsmedelskedjorna Willys och Hemköp, haft telefonisituationen på agendan under flera år. Varje gång Telia deklarerat att isdn duo ska stängas har de hajat till, för att sedan luta sig tillbaka igen när tjänsten ändå fått leva vidare. Men nu är det ingen tvekan längre, Telia stänger möjligheten att ha telefonväxlar eller andra system anslutna via isdn duo vid årsskiftet och det gäller att hitta en annan lösning.
– Vi har tala med en del leverantörer som tyckt att vi borde byta ut alla växlarna. Det skulle bli oerhört dyrt, konstaterar Mats Axellie, it-ansvarig på Hemköp.
Byta bärare
Mats Axellie har istället nappat på en variant som Hemköps telefonileverantör sedan länge, Comcenter i Jönköping, presenterat. De befintliga växlarna får vara kvar oavsett om de är tämligen nya eller har många år på nacken. Men istället för isdn duo-anslutning mot telenätet kompletteras växlarna med gateways som kan hantera sip-linjer för telefonin. Man byter ut bäraren av trafiken, helt enkelt.
Det är en lösning och tjänst som Weblink står för och operatörens försäljningschef Oscar Civill kommenterar upplägget så här:
– Varje butik har idag extern utrustning kopplad till sin televäxel, exempelvis högtalarutrustning för utrop i butiken, dörröppningsfunktioner till lastkajen för varuleveranser, med flera andra viktiga funktioner. Dessa enheter fungerar idag enkelt, men fungerar inte alls lika bra med en mobil växel, eller molnbaserad tjänst. Många kunder tror därför att de måste köpa helt ny växel för att behålla dessa funktioner.
Oscar Civill konstaterar i nästa andetag att det är fel, att det faktiskt finns andra sätt att framtidssäkra telefonin.
Rensa ut abonnemang
Hemköps it-chef Mats Axellie har lagt en plan för utrullning till de 350 butikerna. Man startar i norr och arbetar sig söderut för att hålla nere resekostnaderna.
När Hemköps Mats Axellie fick ögonen på sip-lösningen för de befintliga växlarna undersökte han om det fanns andra leverantörer som har liknande koncept. Men det var ingen annan som kunde erbjuda motsvarande nivå av funktion till ett lika bra pris.
– Vi tappar ingen funktionalitet jämfört det vi har idag med isdn. Däremot vinner vi genom sänkta kostnader över tid, säger Mats Axellie.
En positiv sida av att Axfood nu tvingas uppgradera telefonin är att de får ett gyllene tillfälle att inventera och gallra i abonnemangsdjungeln. I de flesta 350 butikerna finns det abonnemang som inte behövs och kan avslutas.
Uppgraderar internet
Analysen och planeringen pågår nu och utrullningen av sip-gateways ska börja efter sommaren för att vara avslutad i december.
– Vi börjar längst upp i landet och jobbar oss neråt. Då kan vi hålla nere resekostnaderna, som annars lätt drar iväg. Teknikerna kommer att förbereda och märka upp allt så tydligt att någon i butiken kan flytta kablarna det datum som överflyttningen sker, berättar Mats Axellie, som inte är orolig för säkerheten när man nu lämnar isdn för sip-telefoni:
– Det kommer larmsignaler emellanåt om företag som växeln kapad, men vi har kontrollerat att Comcenter och Weblink kan garantera säkerheten.
Internetförbindelserna som ska bära telefonin för Hemköps och Willys butiker kommer från Telia. Det finns en särskild port på switcharna som används för sip-trunken. För att klara av den ökade datatrafiken uppgraderas bandbredden till samtliga butiker.
Fakta
Axellies bästa råd
Mats Axellie, it-ansvarig på Hemköp och den som håller i Axfood-koncernens aktuella telefoniprojekt, har några bra tips inför stängningen av isdn duo:• Undersök noggrant om det går att bara skifta bärare av telefonin istället för att byta hela växeln.• Kör vidare med den befintliga växeln om den fungerar bra, även om den är avskriven.• Ta chansen att göra en sanering av abonnemangsfloran. Där finns säkert abonnemang som inte längre behövs.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se