Vid utvärdering av den egna it-verksamheten diskuteras ofta outsourcing, helt eller delvis, som ett tänkbart alternativ för effektivisering. Men benchmarkingen kan också peka på att den egna produktionen har en högre effektivitet än andra tänkbara alternativ på marknaden. Just denna konkurrensutsättning är en av de viktigaste egenskaperna i en benchmarking. Det betyder att delar av den egna verksamhetens leverans prövas och jämförs med externa leverantörers.
En väl genomförd benchmarking skapar ett gemensamt språk för beställare och utförare och anger hur man kan mäta faktorer som användarnöjdhet, kostnader och kvalitet. Men också hur det fungerar som ett instrument för it-ledningen, genom att visa hur man kan lära från goda föredömen, hur tillgången på indikatorer demonstrerar det egna företagets nivå jämfört med andra företag.
Bakgrunden till den stora framgången för benchmarking är att metoden tvingar fram olika typer av jämförelser. Speciellt intressant är den här typen av utvärdering för den kommunala organisationen som av Sveriges riksdag just är ålagd mångsyssleri inom så vitt skilda områden såsom skola, barn- och äldreomsorg, kultur, fritid, renhållning, vatten- och avloppsfrågor.
Detta kan kallas för den kommunala kärnaffären. Många kommuner har outsourcat delar av sin kärnaffär. Exempelvis är nära 20 procent av den kommunala skolverksamheten i Sverige outsourcad men bara några procent av it-verksamheten. Tankeväckande?
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 16 oktober 2009