Varje mikrovågslänk fungerar som en regnmätare som upptäcker om och hur mycket regn som faller. När data från alla länkar vägs samman skapas en realtidskarta över regnet varje minut. Anledningen till att det fungerar är för att dessa mikrovågslänkar är känsliga för nederbörd med skiftningar i signalstyrkan som resultat av varje regndroppe.
– Våra utvärderingar visar att tekniken har stor potential och kan komplettera nuvarande mätsystem på flera sätt, till exempel genom att ge marknära information med högre upplösning på många fler platser. Dessutom fångas intensiva regn bättre än med traditionell väderradar. Genom att kombinera olika mätsystem blir kvalitén bäst, säger Jafet Andersson, forskare på SMHI.
Mikrovågslänkar finns överallt där det finns mobilmaster och basstationer och sammanlagt finns flera miljoner länkar i drift runtom i världen. Var och en av dessa kan fungera både som sändare för mobiluppkoppling och som regnmätare.
– Det här är ett spännande exempel på hur uppkoppling kan användas på nya och ibland oväntade sätt med stora värden för samhället, företag och individer, säger Mikael Öhberg, Head of Microwave Systems, Ericsson.
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se