PTS förslag till allmänna råd har nu skickats på remiss till bland annat operatörer och myndigheter. Målet är att de ska börja tillämpas under våren 2007.
Finns allvarliga brister
Problemet är att det i dagsläget verkar finnas allvarliga brister i de svenska operatörernas beredskap. PTS gjorde för drygt ett år sedan en enkätundersökning bland 94 tjänsteleverantörer, varav 68 svarade. Den visade att två tredjedelar av tillhandahållarna arbetar kontinuerligt med riskanalyser och att de har rutiner för att hantera mindre avbrott och störningar.
Bara knappt hälften av de tillfrågade angav att de har aktuella och testade planer för att hantera allvarliga störningar.
”Enkäten visar att det finns behov av att förbättra tillhandahållarnas förebyggande arbete och beredskap för både mindre störningar och större avbrott.”, skriver PTS i den konsekvensutredning som ligger till grund för det aktuella förslaget.
Behövs riskanalyser
En grundförutsättning för säkra kommunikationer är att operatörerna bygger sina nät och tjänster så att störningar och avbrott i det längsta kan undvikas. När störningar och avbrott uppstår, ska det vara möjligt att begränsa konsekvenserna, påpekar PTS.
För detta krävs att operatörerna är medvetna om vilka risker de är utsatta för. De ska därför regelbundet genomföra riskanalyser genom att identifiera hot mot verksamheten samt bedöma sannolikheten för att hoten inträffar och deras konsekvenser för verksamheten. Operatörerna ska sedan besluta om hur de ska hantera riskerna. Det kan exempelvis handla om att göra investeringar i näten eller att ta fram underhållsrutiner. Om en störning eller att avbrott inträffar, ska operatörerna ha planerat för vilka åtgärder de ska vidta. De bör exempelvis ha rutiner för att kunna avsätta extra personal för att avhjälpa avbrottet.
Enligt konsekvensutredningen är den vanligaste orsaken till störningar i kommunikationsäten strömavbrott.
Fakta
Känsliga punkter i näten
Post- och telestyrelsen pekar på ett antal känsliga punkter i kommunikationsnäten:
• lokalstationer
• basstationer
• kontrollfunktioner för basstationer
• register för att lokalisera användare
• kunddatabaser
• knutpunkter för trafikutbyte
• driftledningscentraler
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se
publicerad 18 december 2006