Chalmers laddar inför jättekonferens om 6g

6g I början av juni arrangeras konferensen EuCNC & 6G Summit i Göteborg – nu söker arrangörerna efter personer och företag som vill bidra till innehållet.

Chalmers laddar inför jättekonferens om 6g

I början av juni (den 6 till 9) arrangeras konferensen EuCNC & 6G Summit på Svenska mässan i Göteborg. Telekom idag passade på att ställa några frågor om innehållet till Tommy Svensson, professor i kommunikationssystem på Chalmers Tekniska högskola, som är ansvarig för organisationen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

På Chalmers leder Tommy Svensson forskningen kring trådlösa system för användningen i kommande generationer av mobila nätverk, något som innebär att han redan i allra högsta grad har siktet inställt på 6g-tekniken. Han koordinerar bland annat Chalmers deltagande och bidrar med forskning i projekten Hexa-X och Hexa-X-II, som vi tidigare skrivit om i Telekom idag.

Hur går det med förberedelserna?

– Det ser bra ut och vi har bra momentum. Det är en stor maskin eftersom det handlar om mycket mer än bara själva konferensen – det är ett forum för EU och EU-kommissionen så det finns stora förväntningar och industrin visar stort intresse, säger Tommy Svensson.

Årets upplaga av EuCNC & 6G Summit har temat ”Konnektivitet för en hållbar värld” och spänner över teknik för både 5g- och 6g-nätverk, men även fiberoptisk teknik och satellitbaserade lösningar. Konferensen är resultatet av en sammanslagning av två separata konferenser i telekombranschen: EuCNC, som EU-kommissionen stått bakom, och 6G Summit, med ursprunget i finska 6g Flagship program. Finland var tidigt ute med att satsa stort på 6g-forskning, bland annat på Uleåborgs universitet i norra delen av landet.

Tommy Svensson beskriver konferensen som ett viktigt forum för europeisk forskning inom kommunikation och nätverk, där olika projekt kan visa upp sina resultat och diskutera olika frågor sinsemellan.

– Det handlar också om att sprida information till näringslivet och samhället i övrigt. Vi har ett starkt industriprogram med utställningar och sponsorerna slåss om att få synas, säger han.

En av de viktigaste sponsorerna bakom konferensen är IEEE Communications Society, en internationell organisation som samlar ingenjörer verksamma inom kommunikationsteknik, men även företag som Ericsson, Nokia och Huawei är med och sponsrar, och Ericsson har gått in som toppsponsor.

”Utmärkt tillfälle för mindre företag”

– Det är också ett utmärkt tillfälle för mindre företag att knyta kontakter med etablissemanget och hänga med i de senaste trenderna och utmaningarna, fortsätter Tommy Svensson.

Just nu söker man efter personer och företag som vill bidra till innehållet, som presentationer och keynotes, på konferensen. Man bjuder också in forskare som vill bidra med sitt material och sista datum för att anmäla sitt intresse är den 10 februari. Deadline för de som vill delta som utställare är den 31 mars.

I år räknar man med i bästa fall 900 besökare på konferensen. Rekordet från 2019 är på 1100 deltagare, men efter coronapandemin har man upplevt en nedgång i antalet besökare.

Man räknar med att ha en öppningstalare från den svenska regeringen på plats, men det är i dagsläget ännu inte helt bestämt. Däremot står det klart att chefen för Ericsson Research, Magnus Frodigh, kommer att öppningstala.

Hur ligger Europa till när det gäller forskning inom den senaste mobiltekniken?

– Jag hävdar att vi i Europa är ledande när det gäller forskning på den här nivån som jag sysslar med, det vill säga systemforskning, och där vi hjälper industrin i det stora ekosystemet att få till bra standarder. Sedan är det inte alltid så att näten rullas ut och tjänsterna kommer till nytta snabbast i Europa. Vi var duktiga med 4g men när det gäller 5g har vi varit långsamma med utrullningen i Europa.

– Det är många delar som måste hänga ihop när man tar fram ett nytt mobilsystem och det arbetssätt vi använt från och med NMT här uppe i Skandinavien, och definitivt med GSM som blev en världsstandard, där tillverkare, operatörer, akademi och forskningsinstitut går samman och tar fram ett systemkoncept har fungerat mycket bra.

Tommy Svensson menar att EU-kommissionen och dess forskningsprogram har spelat en avgörande roll för att vi ligger så långt framme på forskningsområdet i Europa men de asiatiska länderna, inte minst Kina, har avancerat snabbt och är i dag helt integrerade med övriga världen när det gäller forskning kring 5g-tekniken.

Vilken är den viktigaste frågan för 6g-utvecklingen just nu?

– För att ge ett enkelt svar: spektrum. Det är alltid toppfrågan och för forskarna innebär det att vi måste visa vad kan vi göra med nytt spektrum, vad vi kan ha det till och varför det är viktigt. Vi jobbar mycket med visioner för att visa att 6g kan hjälpa till att lösa stora samhällsutmaningar, bland annat FN:s 17 globala hållbarhetsmål.

– Med 6g har vi ambitionen att skapa en ännu djupare digitalisering av samhället, bland annat i form av uppkopplad sjukvård. Men när mobilbranschen vill hjälpa till med de stora samhällsutmaningarna måste vi bygga upp tillit och visa att vi kan göra det på ett hållbart sätt.

– Jag ser det här som en stor möjlighet för Sverige att visa vårt engagemang och ambitioner i telekombranschen, inte minst när det gäller hållbarhetsdelen men också digitaliseringen och dess möjligheter, säger Tommy Svensson.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.