Europas digitala självständighet: ”Vi har varit för bekväma”

molnet Vikten av en europeisk strategi för att minska beroendet av amerikanska molntjänster har på kort tid blivit en stor fråga. Enligt Fredrik Svensson på Redpill Linpro riskerar vi att hamna efter i den tekniska utvecklingen.

Europas digitala självständighet: ”Vi har varit för bekväma”

Sedan Donald Trump återvände till makten i USA har frågan om Europas digitala självständighet hamnat i rampljuset. Politiker, företagsledare och it-beslutsfattare har börjat inse vikten av att hitta alternativ till amerikanska molntjänster.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Utvecklingen har länge legat i bakgrunden men har nu blivit en akut fråga för Europas framtida konkurrenskraft och säkerhet. I början på mars uppmanade exempelvis den norska motsvarigheten till svenska Integritetsskydsmyndigheten, Datatilsynet, att ha en exitstrategi för amerikanska molntjänster.

Datatilsynet konstaterade att det så kallade adekvansbeslutet fortfarande gäller. Men de skrev samtidigt: ”Även om vi idag har regler som gör det enkelt att överföra personuppgifter till USA, räknar vi med att dessa regler förr eller senare kommer att utmanas i EU-domstolen. Situationen i USA har också bidragit till osäkerhet. Det är viktigt att ha ett medvetet förhållningssätt till detta när du gör inköp av amerikanska tjänster”.

”Bristen på egen teknologisk innovation”

Fredrik Svensson är affärsutvecklingsansvarig hos det skandinaviska it-företaget Redpill Linpro. Techtidningen har pratat med honom om behovet av en svensk exit-strategi för amerikanska molntjänster.

– En av de största utmaningarna för Europa är bristen på egen teknologisk innovation. Under lång tid har vi varit bekväma och förlitat oss på amerikanska och asiatiska it-lösningar, vilket har lett till en långsam urholkning av vår egen konkurrenskraft. Många jämför AI-revolutionen med den industriella revolutionen. En förändring som Europa en gång drev och som skapade välstånd under lång tid. Nu riskerar vi att hamna på efterkälken om vi inte tar tag i digitaliseringen på ett mer självständigt sätt, säger Fredrik Svensson.

– Om vi inte agerar nu kan vi hamna i en situation där vi blir beroende av andra kontinenter för vår grundläggande digitala infrastruktur. Vi riskerar att bli en marknad snarare än en ledande innovationshub.

En betydande säkerhetsrisk

Förutom att säkerställa Europas teknologiska konkurrenskraft handlar frågan också om säkerhet och ekonomi.

– Beroendet av amerikanska molntjänster innebär att europeiska företag och offentliga organisationer spenderar enorma summor på programvara och infrastruktur från amerikanska företag. Amerikanska företag använder dessa pengar för att återinvestera i deras teknologiska utveckling. Det cementerar bara deras försprång ytterligare, säger Fredrik Svensson.

När det gäller säkerhetsfrågan innebär beroendet en betydande säkerhetsrisk för både Sverige och Europa.

– Om den amerikanska regeringen eller de amerikanska företagen beslutar sig för att begränsa tillgången till dessa tjänster kan europeiska verksamheter stå utan fungerande system. Det kan handla om allt från ekonomiska påtryckningar till förändrade lagar och regleringar som påverkar datalagring och personuppgiftshantering.

Stora delar av den svenska offentliga sektorn är idag beroende av amerikanska molntjänster. Något som även gäller våra grannar i Norge och Danmark.

– Vad skulle hända om Trumpadministrationen plötsligt utövar påtryckningar på amerikanska molnleverantörer för att minska tillgängligheten för länder eller administrationer som är oliktänkande eller potentiella politiska motståndare? Det är ett scenario som inte är otroligt med tanke på den senaste utvecklingen i Ukraina.

Ett varningens finger har även lyfts om beroendet av amerikansk teknologi när det kommer till det svenska försvaret. Till exempel bygger jaktflygplanet JAS 39 Gripen delvis på amerikansk teknik. Det är en oroande insikt som bör få Sverige och Europa att tänka i nya banor.

Sex steg för en exit-strategi

För att minska beroendet behöver Sverige som norska Datatilsynet rekommenderar ta fram en exit-strategi från amerikanska molntjänster.

– Detta innebär givetvis inte att vi måste avskaffa användningen av dem helt. Men vi måste ha alternativ redo om förutsättningarna förändras, säger Fredrik Svensson som ger sex tips för hur svenska verksamheter kan tänka i frågan.

  1. Riskanalys och inventering: Organisationer bör kartlägga vilka applikationer och data som är lagrade i amerikanska molntjänster och bedöma de potentiella riskerna.
  2. Utforska alternativ: Det finns europeiska molnlösningar och open-source-alternativ som kan fungera lika bra som de amerikanska tjänsterna.
  3. Skapa en stegvis övergångsplan: Prioritera vilka system som bör flyttas först baserat på säkerhets- och integritetsskäl.
  4. Genomföra tester och proof of concept: Börja med att flytta enskilda system och utvärdera processen innan en bredare implementering görs.
  5. Långsiktig flexibilitet: Vid inköp av nya system bör man säkerställa att de är byggda på öppna standarder och kan flyttas vid behov.
  6. Investera i europeisk innovation: För att på lång sikt bygga en starkare digital industri i Europa krävs mer investeringar i lokala teknologiska lösningar.

– Detta är inte bara en fråga om teknik – det är en fråga om Europas framtid och politiska självständighet. Den amerikanska lagstiftningen har under lång tid möjliggjort insamling av data för nationella säkerhetsändamål. Något som går emot Europas starka integritetsvärderingar. Därför måste vi se bortom enskilda amerikanska presidentadministrationer. På så sätt kan vi förstå att det här är ett strukturellt problem, säger Fredrik Svensson och fortsätter:

– Det är dags för Europa att ta kontroll över sin digitala framtid. Genom att minska vårt beroende av amerikanska molntjänster och satsa på egen innovation kan vi säkerställa en långsiktig konkurrenskraft och strategisk flexibilitet. Den nuvarande situationen är en väckarklocka, men också en möjlighet att bygga en starkare och mer självständig europeisk infrastruktur.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.