Kontoren runt om landet ser olika ut i en rad faktorer som storlek, vilket material väggar och annat är uppbyggda av och hur många som arbetar där. Därför är det viktigt att ge din nätverksrouter bästa möjlighet att prestera utan hinder.
Experten tipsar: Så optimerar du din router
nätverk En bra nätverksrouter är ett måste på moderna arbetsplatser och kontor. Techtidningen har pratat med Björn Moberg, tekniskt ansvarig på Induo, och fått hans bästa tips om vad man ska tänka på när det kommer till optimering och säkerhet.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Vi började med att fråga Björn Moberg en enkel men viktig fråga: var ska routern stå någonstans egentligen?
– Det viktigaste att tänka på är att en router behöver frihet. Den fungerar som bäst när den är placerad så fritt som möjligt, med minimal påverkan från hinder och gärna med fri sikt mellan användaren och routern. Wifi-signaler dämpas nämligen väldigt lätt av olika hinder och hur mycket de påverkas kan bero på vilket material som hindret består av, säger Björn Moberg.
Vilken typ av hinder kan påverka signalen?
– Vanliga exempel är väggar av plåt eller kraftigt armerad betong, det är material som stoppar signalerna nästan helt. Har du däremot en tunnare vägg utan metallskikt eller ett fönster som är helt i glas kan signalen passera med mindre påverkan. I trähus kan signalen ofta klara sig genom två våningar utan större problem, men materialets egenskaper är fortfarande avgörande, säger Björn Moberg.
Se upp för ”döda zoner”
Förutom material måste även själva placeringen av routern i förhållande till hinder tas i beaktning. Om man som i exemplet ovan placerar en router nära en plåtvägg kan den få sina signaler reflekterade tillbaka. När signalen studsar kan den byta polarisation och om vågtoppar och vågdalar möts på fel sätt kan de ta ut varandra.
– Detta skapar så kallade ”döda zoner” där täckningen är obefintlig. Det kan ibland vara lätt att lösa detta genom att flytta routern några decimeter åt något håll – upp, ned eller åt sidan. Man får ägna sig lite åt trial-and-error för att hitta rätt placering.
Är det bättre att använda en router med externa antenner för bättre signalstyrka?
– I princip är det oftast bättre ja, men återigen blir placeringen viktig. En antenn utomhus har i regel bättre signal än en som är placerad inomhus men utomhusantennens signal kan dämpas av dåliga eller långa kablar till exempel. Om du använder en router med externa antenner, och särskilt om den hanterar 4g eller 5g, är det oftast bättre att placera antennerna utomhus eller nära ett fönster om den ska stå inomhus.
Är en mesh-router ett bra alternativ?
För större arbetsplatser där en router inte räcker till för att täcka hela ytan kan en mesh-router vara en lösning. Den fungerar på så sätt att den skapar ett nätverk av flera enheter som samarbetar för att ge täckning över ett stort område.
Om en av enheterna går sönder kan signalen fortfarande hitta en annan väg via de andra enheterna. Dock innebär varje ”hopp” mellan mesh-enheterna en viss fördröjning.
– För ett kontor där det är av stor vikt att ha ett så snabbt wifi som möjligt är det ett bättre alternativ om du drar separata kablar direkt till olika accesspunkter från kontorets internetanslutning. Alternativt om man har en bra och snabb processor kan man knyta sina accesspunkter till switchar som sitter längs väggen. För sådana lösningar går det att ställa in så att du som användare inte märker att du byter accesspunkt om du rör dig i kontoret.
”Tiden för lösenord som Sommar2024 är förbi”
En alltmer viktig aspekt att ta i beräkning när det kommer till kontorets digitala infrastruktur är den om säkerhet. Viktiga frågor att tänka på är exempelvis vem som har ansvar för routern och i förlängning vem som får logga in och ändra inställningar.
Det är enligt Björn Moberg avgörande att begränsa åtkomsten till routerns administration och att använda starka lösenord för de olika enheterna på arbetsplatsen.
– Ett bra lösenord ska vara långt och unikt, tiden för lösenord som ”Sommar2024!” är förbi. Använd hellre komplexa lösenord med tecken, siffror, blandning av gemener och versaler och så vidare. Det är även viktigt att säkerställa att brandväggen är aktiverad både på routern och alla anslutna datorer.
Viktigt hitta balansen
Björn påpekar dock att det måste finnas en effektiv balans mellan stark säkerhet och användarvänlighet.
– Du kan lägga väldigt mycket tid och resurser på säkerhet men blir det för mycket hittar användarna andra och mindre säkra vägar när det blir för tungrott att jobba. Säg exempelvis att en kollega är iväg på resa så kan de välja att ansluta till wifi utdelat från den egna telefonen i stället för att ansluta till kontoret via en vpn-tunnel när de är uppkopplade på hotellets wifi, säger Björn och fortsätter:
– Har du särskilt känsliga delar på ett kontor, avdela det nätet bakom en separat router där du till exempel kan sätta att bara vissa mac-adresser får ansluta, har du wifi där så kan du stänga av den accesspunktens sändning av sitt ”namn”. De som får ansluta vet ändå vilket det är. Jag tror att det är viktigt att hålla det så enkelt som möjligt men se till att krypteringen är bra samt att lösenorden är långa.
”Det första man ska säkerställa är…”
Cybersäkerhet blir en allt viktigare fråga för företagen runt om i världen att förhålla sig till. Många rapporter pekar på att metoderna för cyberbrottslingar blir mer och mer sofistikerade. Ett effektivt cyberskydd är därav inte bara viktigt – utan rentav väsentligt. När det kommer till nätverket är en viktig aspekt att se till att inga obehöriga användare kan få tillgång till företagets nät.
– Det första man ska säkerställa är det fysiska skyddet. Frågor man måste ha koll på är exempelvis var finns mina switchar, hur kan man nå dom och inte minst vem kan nå dom. Kolla om det finns en möjlighet att upptäcka om någon obehörig har anslutit till mitt lan, säger Björn Moberg.
Några alternativ för att möta de frågorna kan vara att begränsa så att bara vissa mac-adresser får ansluta om möjligt eller alternativt att de bara får ansluta enligt schema. Dock är det återigen viktigt att ta i beaktning att inte göra det till ett för stort hinder för de kollegor som ska bruka nätverket.
Björn Moberg lyfter även aspekten att det är viktigt att tänka på vem som besitter säkerhetskunskapen inom företaget. Enligt honom är det lätt hänt att den som ska upprätthålla säkerheten inte hinner med eller av andra anledningar missar de här viktiga aspekterna. Ha en plan för hur de kunskaperna ska ersättas om den personen skulle lämna företaget.
De flesta routrar kommer med standardlösenord och nätverksnamn efter leverans, att ändra detta till något säkrare är något som borde göras direkt.
– De flesta lite dyrare routrar har unika lösenord när de kommer från fabrik men det finns i regel på en klisterlapp på routerns utsida så det måste ändras. Byt även wifi ssid, så att det inte är uppenbart vilken tillverkares produkt du har om det nu skulle vara att det är en Franz Jäger, säger Björn Moberg.
En avvägning med balans
Med säkerhetsaspekten avklarad vänder vi oss nu till hur man kan få ut så bra prestanda och stabilitet som möjligt. Den stora begränsningen ligger i anslutningen ut mot internet och vilken hastighet som har betalats för av företaget. Även routerns processor är en avgörande faktor – i regel är det oftast så enkelt att ju dyrare en router är, desto bättre är processorn.
– Det är dock viktigt att tänka på balansen i frågan. Vi vill alla ha ett så snabbt nät som möjligt men tänk på att vissa routrar som är snabba kan ha tummat på brandväggens funktion eller stabiliteten. I vissa fall kan det vara värt att välja en router som är lite mer stabil även om den är lite mer långsam ur en säkerhetsaspekt.
Till detta kommer även frågan om porthastighet och om du har flera portar samt hur snabbt switch-funktionen jobbar.
– Låt oss säga att du har en snabb router och kontorets kablage har högre CAT samt att switcharna är av toppkvalitet. Då kommer frågan om hur dina användare sköter sig in i bilden. Sitter flera exempelvis och streamar radio eller musik via Youtube kommer det att påverka prestandan. Det är bra att ta en helhetsbild och se vad som är prioriterat och vad som inte är nödvändigt om du märker att det blir segt i ditt lokala nätverk.
2,4 eller 5 GHz?
Det behöver inte bara vara streaming eller användarrelaterade händelser som påverkar snabbheten dock.
– Jag skulle ge som tips att använda programmet Wireshark som är ett bra verktyg där man kan få en bra överblick över vad som händer. Där kan man till exempel se om en skrivare skickar en massa trafik eller eventuellt försöker ansluta mot sina tillverkare vilket är aspekter som kan påverka nätverkets prestanda.
Kan jag välja att prioritera viss trafik som till exempel videokonferenser över annat för att undvika avbrott?
– Ja det kan man. Du behöver en router som klarar av quality of service där du beroende på router kan ställa in hur hög hastighet användare A får ha medan användare B bara får hälften. Du kan också i regel prioritera att en viss sorts trafik alltid får 50 procent av all kapacitet.
De flesta som har en modern router har säkerligen noterat alternativen 2,4 eller 5 gigahertz för samma nätverk. Enligt Björn Moberg finns det en enkel regel att förhålla sig till när det kommer till att välja mellan de båda alternativen.
– I regel kan datorerna själva välja om de ska jobba på 2,4 eller 5 GHz. 5 GHz är mycket snabbare än 2,4 men problemet är att 5 knappt går runt ett vanligt kontorshörn och knappt genom en enkel träskivevägg. Ett alternativ kan vara att dela upp så att de som har fri sikt mot antennen använder sig av 5 GHz och övriga får nöja sig med 2,4. Då tar du bort en del belastning från 2,4 men dagens 2,4 GHz är mycket snabbare än förut och hanterar enheter med svag signal avsevärt mycket snabbare än förut så det är inget dåligt val.
Kolla regelbundet efter uppdateringar
En ofta vital del av säkerheten med moderna teknologiska enheter är att hålla den uppdaterad med den senaste mjukvaran men det finns vissa saker att ha i åtanke när man gör detta. Enligt Björn Moberg bör man ha för vana att kontrollera om tillverkaren gjort uppdateringar nyligen.
Om så är fallet och du har en arbetsplats med många routrar är det bäst att först testa att uppdatera några av de som är enklast att komma åt. Att uppdatera alla på en gång är inte att rekommendera om det skulle vara något som är fel med den nya mjukvaran. Ett vanligt tecken på att en router behöver bytas ut är om tillverkaren slutar uppdatera mjukvaran.
Björn Moberg rekommenderar även ur en säkerhetsaspekt att kolla upp vem tillverkaren av routern är. Enheter som är tillverkade inom EU är med stor sannolikhet i linje med de regler och lagar som gäller inom unionen.
Ur en kostnads- och effektivitetssynpunkt vill många företag behålla sin router så länge som möjligt. Vi frågade därför Björn hur man kan framtidssäkra nätverket för att hantera ökande krav och nya teknologier.
– Det är nog bara att hålla sig själv så uppdaterad som möjligt. Samma där med mjukvara samt hårdvara och hela tiden ha koll på det fysiska skyddet samt medarbetarnas hantering av datorer och lan. Men det allra svåraste är var du ska få tid till att göra allt det som borde göras och inte bara göra det en gång utan ha ett kontinuerligt schema för kontroll och uppdatering. Ju mer komplicerat det blir desto större risk att det blir oanvänt eller att man missar något som en switch-port. Bättre att avgränsa det mest känsliga både fysiskt och sett till antal användare men ha kontroll över kunnandet så det inte försvinner med användarna.