För många är projektorn en pryl som stod på ett rullbord i skolan – för andra är det ett likhetstecken med hembion. Oavsett vilken relation man har till projektorn – så har den varit viktig som verktyg. Men är det bara historia nu?
Experterna: Projektorn inte död – men sällan bästa valet
Kontoret Projektorn är på utgående. Experterna menar ändå att det finns fall då den kan vara det bästa valet. Men vilka är alternativen? Vi listar fördelar och nackdelar med den nya sortens bildskärmar.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration

Vi har pratat med Marcus Boij och Jesper Kypengren på Informationsteknik Scandinavia, de berättar att den sjunkande efterfrågan på projektorer är en effekt av en större trend, att vi går mot fler men mindre konferensrum – något de såg hända långt innan coronapandemin bröt ut.
– När vi designar mötesrum är det flera saker vi måste ta i beaktning. Skärmens storlek beror i sin tur på hur stort rummet är. I stora rum måste även de som sitter längst bort kunna se vad som står på skärmen. Förr var det vanligare att man använde projektorer i stora lokaler eftersom det gick att få en ganska stor bild till ett förhållandevis bra pris, säger Marcus Boij.



Tekniken bättre och priset lägre
Valet av bildskärm är främst en fråga om pris och estetik, menar Marcus Boij. Och i takt med att priset på större bildskärmar har sjunkit samtidigt som tekniken och bildkvaliteten har blivit bättre är det fler som väljer det alternativet idag om inte situationen kräver annat.
– Det finns fortfarande fall där en projektor är ett mer lämpligt val. Som i gamla kulturmärkta byggnader och i rum där det inte finns någon lämplig plats för att montera upp en stor skärm – eller så vill man helt enkelt inte ha en fast installation synlig hela tiden, då är en projektorduk ett smidigare val, säger Jesper Kypengren.
Men den har även sina begränsningar, berättar Jesper.
– I och med att projektorn skjuter ut ljus på en vit duk så är den beroende av mörker för en bra bild och fläkten har en tendens att skapa ett svagt ljud också. Har man då många videomöten, där man tvärtom vill ha en så bra belysning som möjligt är det kanske inte det bästa valet, säger Jesper Kypengren.
La ner utvecklingen 2013
Jesper som har ett förflutet hos det japanska teknikföretaget Mitsubishi minns att företaget lade ner utvecklingen av projektorer 2013. Han berättar att det idag främst är bildskärmar som efterfrågas – som i sin tur inte är någon ny teknik. Och i takt med att priserna sjunker ökar efterfrågan och användningsområdena.
– I dag är det absolut vanligast att ha bildskärmar i konferensrummen. Där är det LCD-teknik som dominerar upp till 98-tum och därefter är det pixel-LED. Det går att bygga ihop LCD-skärmar också men då får man räkna med mörka kanter mellan modulerna.
Marcus Boij berättar att pixel-LED dominerar när det kommer till riktigt stora bildskärmar som syns på arenor, konserthus och reklamskyltar.
– Fördelarna med pixel-LED är att det går att bygga riktigt stort i och med att de går att bygga ihop med moduler utan att det syns. Eftersom skärmen består av små individuella pixlar så går det även skapa organiska former så att man till exempel kan bygga skärmar runt pelare, säger han.
Håll koll på avstånd och ljusstyrka
Överväger man en pixel-LED-skärm rekommenderar experterna att man har koll på avståndet mellan pixlarna och ljusstyrkan.
– Det finns många enklare skärmar som lyser väldigt starkt, vilket kan bli jobbigt för ögonen, säger Marcus.
Sedan är det viktigt att avståndet mellan pixlarna inte är för stort, för då upplevs bilden som “pixlig”. För utomhusskärmar är det normalt mycket större avstånd mellan pixlarna medan inomhusskärmar normalt alltid har mycket mindre pixelpitch (avstånd mellan pixlarna) normalt i dag är att inomhusskärmar har 1,5mm pixelpitch eller lägre.
Och i dessa tider då energipriserna är höga kan det också vara värt att tänka över vad man mest kommer att visa på sin skärm.
– Har man en fast skärm som lyser dygnet runt, kan det vara bra att veta att en ljus bild konsumerar mer energi än en skärm som visar mestadels mörkt material, då varje pixel är som en egen lampa, säger Marcus Boij.
Fakta
7 saker att hålla koll på med led-väggar
Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se