Få mobiler skrotas säkert

Mobilt Bara en liten andel av alla smartmobile som byts ut i företag och organisationer töms på information på ett säker sätt. Risken för dataläckage är därmed stor.

Det är återvinnings och andrahandsföretaget Inrego som låtit Sifo undersöka hur större företag, myndigheter och organisationer hanterar personalens avlagda smartmobiler. 200 it-chefer har fått svara på frågan om och i så fall hur informationen som finns lagrad i telefonerna raderas. Av dem uppgav 39 procent att personalen själva fick ansvara för att radera företagsdatan. Vanlig radering tar dock inte bort informationen helt utan den är ofta möjlig att återskapa vid ett senare tillfälle.

– I många företag låter man personalen ta hem de gamla mobilerna. Den kritiska frågan är vad som händer sedan, om de tappas bort eller säljs på till exempel Blocket. Smarta mobiler bör liksom datorer dataraderas med raderingsprogram om man vill vara säker på att eliminera risken för informationsläckage. Att göra en så kallad fabriksåterställning tar egentligen inte bort någon information, säger Daniel Bonde, It- och säkerhetschef på Inrego.

Bara 16 procent uppger att telefonerna raderas med särskild mjukvara som garanterat gör informationen omöjlig att återskapa.

26 procent av it-cheferna uppgav att de i stället väljer att destruera avlagda telefoner, en säker hantering om man får bevis för att telefonen faktiskt förstörts. Däremot är destruktion något av ett resursslöseri eftersom de flesta telefoner har ett värde och är möjliga att återanvända även efter att de anses var färdiga för utbyte.

Inrego är så klart intresserade att fler företag ska lämna in sina avlagda mobiler till dem och att det finns ett värde i gamla mobiler syns på att allt fler aktörer ger sig in i återbrukshandeln. Senaste exemplet är Telia som häromdagen lanserade ett byt-in program för både företag och privatpersoner där man få sänkt pris på sin nya telefon, eller ett tillgodokvitto att köpa annat för, om man lämnar in sin avlagda telefon. Upp till fem telefoner kan lämnas in vid samma tillfälle. Satsningen gör tillsammans med Brightstar som står för radering, renovering och vidareförsäljning av telefonerna. Ungefär 95 procent av de telefoner som lämnas in räknar man med får ett fortsatt liv medan resten blir återvinnigsmaterial.

Denna artikel var tidigare publicerad på tidningen telekomidag.se

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Techtidningen

Techtidningen Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Få nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.